A részvénypiacokon is forró lehet a június

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Érdemes lesz figyelni az amerikai részvénypiacokra júniusban, mivel a nyári pihenés mellett sokan megégethetik magukat. Hagyományosan ugyanis ez a hónap a második legrosszabb a Dow Jones index történetében.
Vágólapra másolva!

Az idei május elé pozitívan zárulhat az amerikai részvények számára, azonban a június már keményebb dió lehet. A Stock Trader's Almanac szerint ugyanis ez a hónap hagyományosan az egyik legrosszabbnak számít az évben. Ráadásul különösen akkor szerepelt gyengén a június, amikor az USA-ban félidős választások voltak, és ez idén megint aktuális – derül ki a MarketWatch elemzéséből.

A Dow Jones Industrial Average részvényindex átlagosan 0,3 százalékos csökkenést mutatott júniusban az 1950-ig visszamenő adatok szerint.

Ezzel pedig a június az év második legrosszabb hónapjának számít. Az elmúlt 67 év során ez a hónap a bluechip papírok számára 36 alkalommal hozott mínuszokat és 31-szer emelkedést.

Az S&P 500 index esetében az látszik, hogy a június az év harmadik legrosszabb hónapja. A benchmark mutató átlagos teljesítménye azonban inkább mozdulatlanságot mutat, mivel az Almanac szerint az átlag 0,03 százalékos gyengülés. Az elmúlt 67 júniusból 35 volt pozitív, míg 32 negatív.

Hozamok és stratégiák

A technológiai részvényeket tömörítő Nadaq index történelmi átlaga azonban már sokkal pozitívabb a társainál.

A Nasdaq Composite Index ugyanis 0,7 százalékos pozitív átlagot hozott össze

a vizsgált időszakban, és a 46 vizsgált júniusból 25 emelkedés mellett 21 zárult csökkenéssel. A három nagy amerikai index közül egyébként idén a Nasdaq teljesít a legjobban, és a mutató számára a június csupán a nyolcadik legrosszabb hónapnak számít az évben.

Érdemes óvatosnak lenni idén júniusban Forrás: AFP/Bryan Thomas

Érdekesség, hogy ha a fenti trend idén is bekövetkezne, nem lenne változás a jelenlegi rangsorban. Idén eddig a Dow Jones volt a leggyengébb szereplő 0,4 százalékos emelkedéssel, míg az S&P 2 százalékot, a Nadaq pedig 7,6 százalékot izmosodott.

Noha történeti összevetésben elmondható, hogy nem halt ki teljesen a májusi eladást javasló bölcsesség,

az elmúlt öt év teljesítményeit nézve a hagyományosan gyenge időszak (május elejétől október végéig) egyáltalán nem volt gyenge, sőt még le is nyomta a november elejétől április végéig tartó időszak eredményét.

Összevetésképpen, míg az elmúlt öt évben a „gyenge" szezonban 5,5 százalék körüli volt az átlagos teljesítmény, addig az „erősben" éppen hogy több mint 5 százalék. Tíz éves távlatban azonban a május-október kevesebb mint 1 százalékot hozott, míg a november-április 7 százalékot.

Mínuszokat is hozhat a tőzsdén az idei nyár Forrás: 123rf.com

Ráadásul úgy tűnik, idén sem válik be a májusi eladás stratégiája. Ez a módszer ugyanis általában azon alapul, hogy a részvények áprilisig emelkednek, majd májusban és az azt követő időszakban gyengén szerepelnek. Idén azonban az áprilisig tartó időszak egyáltalán nem hozott jelentősebb izmosodást, és sokkal inkább az látszik, hogy éppen most vesz újabb lendületet az erősödés – mondta John Augustine, a Huntington Private Bank vezető befektetési szakembere.

A választások hatásai

Tovább növelheti a bizonytalanságot, hogy idén esedékesek a félidős választások az Egyesült Államok. Ilyen években pedig a júniuson különösen rossz, főleg az S&P és a Dow számára. Míg az előbbi átlagosan 1,7 százalékot, addig utóbbi 1,9 százalékot bukott ezen évek júniusaiban – a Nasdaq átlagos vesztesége 1,6 százalék.

Ezzel azonban történelmi távlatban a június a legrosszabb hónap az S&P és a Dow számára a félidős választások éveiben.

A Nasdaq számára ezekben az években a június csupán a harmadik leggyengébb hónap.

Noha az eddigi tapasztalatok szerint várhatóan nem lesznek brutális mértékű beszakadások, ha valóban beüt egy gyenge június, az még tovább feszítheti az amerikai részvények korrekcióját. Ez pedig a jelenlegi bizonytalanságok közepette, óvatosságra intheti a befektetőket a nyár első hónapjában.