Felpörgött a balatoni ingatlanpiac

balaton, nyaralás, 2017
A Balaton idén is az egyik legkedveltebb nyaralóhely honfitársaink körében
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedtek az árak a tavalyi évhez képest, és minden ingatlantípusra jelentős most az érdeklődés. Azt az ingatlant, amit egy-két éve még nem lehetett értékesíteni, most könnyen eladják az ingatlanközvetítők, ráadásul a korábbinál jobb áron. A jó idő bekövetkeztével a vásárlói kedv is elkezdett erősödni, derül ki a a Balla ingatlan elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Majdnem beérték a balatoni panelek a használt téglaépítésűeket

A balatoni ingatlanpiacon a vevőknek alapvetően két nagy csoportja van jelen. Az egyik az állandó lakóké, a másik a nyaralóké. De nem csak utóbbiak aktívak, az állandó lakók is keresik a lehetőségeket: akadnak, akik rendezik a régi hiteleiket, mások kisebb otthonból nagyobba költöznek, vagy pont fordítva. Utóbbi esetben a megmaradt pénzen a gyerekek lakásvásárlását a támogatják, vagy épp befektetési céllal egy plusz ingatlant vásárolnak.

A városi lakásokra ezért túlkereslet mutatkozik, vagyis akár egy lift nélküli, 4. emeleti panellakást is könnyen el lehet most adni.

A panellakások négyzetméterára egyébként 280-340 ezer forint között mozog, és szinte alig van különbség az áraikban a régebbi építésű téglalakásokhoz képest. A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó panelek 1-2 hét alatt elkelnek, de az sem ritka, hogy mindössze 1-2 napot kell várnia a tulajdonosnak a vevőre. Krausz Gábor hangsúlyozta, hogy így a vevők alkuról nem is nagyon álmodhatnak, és sokszor hirdetési áron kelnek el a használt ingatlanok

Illusztráció Forrás: Csudai Sándor

A keresletet az is erősíti, hogy a befektetők ugyancsak aktívak, hiszen könnyen és jó áron ki tudják adni a megvásárolt ingatlanokat. Ők a 15-20 milliós lakásokat keresik a városon belül, míg a parthoz közel, a kiadási célra vásárolt ingatlanok között a 20-30 milliósok a legfelkapottabbak.

Kivitelezőt már csak 2020-ra találunk

Az utóbbi időben sokan belevágtak építkezésbe is, ha még le tudtak kötni kivitelezőt 2019 végéig. Az építkezésekkel a Balatonnál is az a probléma, hogy mivel erőteljesen bővült a számuk, így rendkívül nehéz jó szakembereket találni. Vagy egyáltalán olyat, aki még 2019 karácsonya előtt vállalni tudná a munkát.

Azok számára, akik most gondolkodnak építkezésen, a könnyűszerkezetes házak kivitelezése nyújthat megoldást - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. Létezik ugyanis a piacon néhány megbízható és tapasztalt cég, akik nyugat-európai minőségű könnyűszerkezetes házakat építenek, az előbb említettnél jóval kedvezőbb határidőkkel. Így, ha valaki őket választja, akkor nagyobb eséllyel élhet még az 5 százalékos áfa lehetőségével.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az építkezések hatására persze megdrágultak a telkek is a Balaton környékén. Így Siófokon jelenleg egy lakóövezeti közműves telek 11-12 ezer forint/négyzetméter áron vásárolható meg, míg nyaralóövezetben 50-60 ezer forint környékén alakul az ára. És akkor még nem is vízparton lévő ingatlanról beszélünk, hiszen azok ára Siófok környékén már a 200 ezer forintos négyzetméterárat is elérte - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor.

Akár milliós négyzetméterárak

A nyaralóingatlanok piacán a kis méretű nyaralók helyzete nem sokat változott: ezekre mindig is erős volt a kereslet, most ugyanez jellemző, csak fokozottan. Ez azt jelenti, hogy aki most eladná a nyaralóját, az jobb áron és gyorsabban megteheti, mint egy-két éve. Egy példát is említett az ingatlanközvetítő: egy kis faház 400 négyzetméteres telekkel, amit korábban nem tudtak értékesíteni 21 millióért, most 25 millió forintért vevőre talált.

Az új építésű ingatlanok piacán ennél kiegyensúlyozottabb keresletről és kínálatról beszélhetünk.

De itt is szinte mindent értékesíteni lehet. Az elmúlt években rengeteg építkezés indult, melyek kifutása jelenleg 2019 vége felé várható. Ezekre az építkezésekre is jelentős az érdeklődés, jól fogynak a lakások, ezért további árnövekedésre számíthatunk az új építésű ingatlanoknál.

A szakember becslése szerint, ha egy projekt a tervek szerint mondjuk jövő nyárra készül el, akkor a mostani árakhoz képest várhatóan 10-15 százalékkal drágábban kínálják majd akkor a benne található lakásokat. A szakember szerint a nagyon jó fekvésű ingatlanok esetében ez a szám még magasabb is lehet.

Márpedig az új építésű ingatlanok jelenleg sem olcsók: lakóövezetben 400-500 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el, míg a parthoz közeli üdülőövezetben 560-780 ezer forintos áron. Ha új építésű, közvetlen vízparti és „full panorámás”, akkor 1-1,2 millió forintos négyzetméterárra számíthatnak a vevők.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A szakember kitér arra is, hogy szinte alig van különbség két egyforma adottságú ingatlan között, ha az egyik Balatonszemesen, míg a másik Siófokon található. Nincs ugyanis túl nagy különbség a megközelíthetőségük között: az autópályán mindössze 15-20 perces többlettel kell számolnia annak, aki távolabbra tart.

2019 végéig nem is várható változást a balatoni piacon a szakértő szerint, vagyis nem valószínű az eddigi áremelkedési trend megtörése. Nagyobb változásra csak akkor kerülhetne sor, ha kiderülne, hogy 2020 után mégsem maradhatna az új építésű lakásokat érintő kedvezményes áfa.