A Magyar Idők arról közölt cikket, hogy Magyarország nem kivándorló ország, ugyanis teljesen átlagos számban vállalnak munkát a magyarok az unió más tagállamaiban. A nem nyugat-európai országokat tekintve Magyarországon a 4. legjobb a helyzet.

Fontos cikket közölt a Magyar Idők, amelyből az derül ki, hogy egyáltalán nem jelentős a külföldön munkát vállaló magyarok száma.

A cikkben az olvasható, hogy az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 325 ezer magyar vállal más uniós tagállamokban munkát.

A nyitott munkaerőpiac és a nem gazdasági helyzet miatt mennek ki a magyarokForrás: AFP Illusztráció

Ez azt jelenti, hogy a 20 és 60 év közöttiek

mindössze 5,2 százaléka dolgozik más uniós országban,

és ezzel Magyarország a tizenharmadik helyen van a huszonnyolc tagállamból.

A nyugat-európai országokban, valamint Cipruson, Csehországban és Szlovéniában alacsonyabb a külföldi munkavállalók száma.

A külföldön dolgozó 325 ezer magyar közé az ingázókat is beleszámolták. Körülbelül 70-80 ezer magyar Ausztriába jár ki dolgozni, de a munka után visszatér otthonába Magyarországra.

A britek szerint körülbelül 98 ezer ember dolgozik kint a szigetországban.

A magyarokhoz képest nyolcszor annyi román vállal munkát külföldön.

Egy szakértő szerint a külföldön munkát vállaló magyarok száma a rendszerváltás idején 70 ezer körül volt, a számuk 2012 után kezdett el növekedni.

Ennek pedig nem a gazdasági helyzet az oka, hanem ekkor nyílt meg a munkaerőpiac az unión belül. 2017-re már jelentősen csökkent a külföldre indulók száma, mindössze tízezren voltak - mondta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.