Csütörtökön lejár a határidő

2018.05.30. 15:39

A vállalkozásoknak május 31-ig - csütörtökig - kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást valamint gondoskodniuk a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az adóhivatal közleménye szerint az elmúlt adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallást az egyszeres, illetve a kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt a 1729 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1771-es bevalláson kell számot adniuk a választást megelőző, 2017-es társasági adójukról.

A határidő ebben az esetben a mérlegfordulónap utáni ötödik hónap utolsó napja.

Azok a nonprofit szervezetek valamint egyházi jogi személyek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk - azaz nincs társaságiadó-alapjuk -, május 31-ig kiválthatják a társaságiadó-bevallást a TAONY nyilatkozattal.

A NAV a közelgő bevallási határidőre figyelmeztetve 67 ezer olyan vállalkozásnak küldött elektronikus levelet, amelyek tavaly nem, vagy késedelmesen nyújtották be társaságiadó-bevallásukat vagy beszámolójukat.
A beszámolók letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén május 31. A beszámolókat 2016. december 1-jétől kizárólag az Online Beszámoló- és Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül (OBR) lehet benyújtani, amely elérhető az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról.