A brazil munkaügyi főbíróság betiltotta kedden az olajipari dolgozók által beharangozott háromnapos sztrájkot, miközben lassan véget érni látszik a kamionsofőrök kilenc napja kezdődött munkabeszüntetése, amely hatalmas károkat okozott az országnak.

A munkaügyi főbíróság döntése értelmében a szakszervezeteknek napi 135 ezer dollár (37 millió forint) pénzbírságot kell fizetniük, amennyiben a dolgozók szerdától nem veszik fel a munkát. A Petrobras állami olajipari vállalat szakszervezetei kedden jelentették be, hogy szerdától háromnapos sztrájkot kezdenek. Követelik Pedro Parente vállalatvezető menesztését, illetve a kamionos sztrájkot kirobbantó belsőpiaci árképzés felülvizsgálatát.

A kormány és a munkaadó olajcég kérte a bíróságtól a sztrájk betiltását arra hivatkozva, hogy törvényellenes és politikai indíttatású. A hatóságok becslése szerint a háromnapos munkabeszüntetés 95 millió dolláros kárt okozna az országnak.

Hatalmas károk

Brazíliának amúgy is hatalmas gazdasági károkat okozott a kilenc napja kezdődött kamionos sztrájk, amelyre az adott okot, hogy a Petrobras növelte a dízel üzemanyag árát. Az országossá dagadt sztrájkban több mint egymillióan vettek részt, mintegy ezer utat zártak le, megbénítva sok helyütt a forgalmat és az árufuvarozást. A sztrájk hatalmas csapást mért Brazília gazdaságára, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány alakult ki.

Csökkentették az árat

Michel Temer államfő a múlt pénteken a hadsereget és a nemzeti gárdát vetette be az úttorlaszok felszámolására, de mivel így sem állt helyre a rend, vasárnap engedett a követelésének, és bejelentette, hogy 0,46 reallal (34 forint) csökken a dízel literenkénti ára. Az elkövetkező hatvan napig megmarad ez az ár, és utána havonta felülvizsgálják. Temer szerint a fuvarozók mentesülnek a fizetős autópályákon a díjfizetés alól, akkor is, ha teherautójuk nem szállít árut.

Van értelme várakozni a benzinkútonForrás: AFP/crowdspark.com/Igor Do Vale

Helyszíni jelentések szerint dízelárcsökkenés hatására a sztrájkolók kedden elkezdték felvenni a munkát, a városok töltőállomásainál újra megjelent az üzemanyag, és friss áru érkezett az élelmiszerboltokba.