A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint, elöző hónaphoz viszonyítva áprilisban 0,3 százalékkal csökkentek a termelői árak. Éves összehasonlításban azonban jelentős lassulásról beszélhetünk, hiszen áprilisban 2,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban a márciusi 3,5 százalékos és az első negyedévi 3,6 százalékos emelkedés után.

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,2 százalékkal voltak magasabbak áprilisban az egy évvel korábbinál, a forintban számított exportárak 2,5 százalékkal emelkedtek az előző havi 3,3, illetve 3,6 százalékos növekedés után.

Márciushoz képest nem változott az átlagos árszínvonal a feldolgozóiparban, éves összevetésben is az átlagosnál alacsonyabb, 2,5 százalékos volt az emelkedés üteme, belföldre 3,6 százalékkal, az exportban 2,2 százalékkal nőttek.

illusztrációForrás: AFP/Patrick Hertzog

Alacsonyabb árakat értek el a számítástechnikai cikkek és a gyógyszerek gyártói. Az előbbinél 2,1 százalékkal, az utóbbinál pedig 3,8 százalékkal alacsonyabb árakat értek el, mint tavaly áprilisban. A járműipar termelői árai belföldön 1,1, exportra 5,1 százalékkal emelkedtek.

Belföldre a fogyasztási cikkek termelői ára alig 1,2 százalékkal nőtt, bár az élelmiszerek 2,0 százalékkal drágultak és a tartós fogyasztási cikkek ára is 3,9 százalékkal emelkedett. A beruházási javak termelői ára 2,4, az energiáé 3,7 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál.