Kiersten és Krista Gormeley főiskolás éveik alatt hét hónapot töltöttek Hawaii szigetének kisvárosában, Hilóban, ahol megtanulták a nyers ételek és gyümölcsök felhasználásának legolcsóbb módját – később pedig ebből egymilliós vállalkozást alapítottak otthonukban, New Jersey-ben.

Amikor Kiersten és Krista Hawaiira érkeztek, összesen 90 dollár (25 ezer forint) volt a zsebükben. „Nem volt pénzünk, ahogy elképzelésünk sem, mindent ki kellett találnunk” – mondta Krista a Moneyishnek.

Kiersten és Krista GormeleyForrás: Facebook/Shaka Bowl

A testvérpár gyorsan felvette a sziget életritmusát, szokásait és ízlésvilágát, mint például a nyers halat tartalmazó salátát – amit a helyiek poke-nak hívnak –, vagy az acai gyümölcs fogyasztását. Kiersten, aki szakácsnak tanult, olyan saját, egészséges ételeket előnyben részesítő recepteket fejlesztett ki, mint a banánkenyér mogyoróvajjal, vagy az ahi-tuna nyershalsaláta sárgarépával és édes, fehér hagymával. Megtanultunk egyszerűen élni, és azon gondolkoztunk, miképpen vihetnénk ezt haza – tette hozzá Krista. 

And we’ll all bowl on okay...

SHAKA BOWL™ (@shakabowl) által megosztott bejegyzés,

A testvérek hazatérésük után már készen álltak arra, hogy megnyissák saját kávézójukat, ahol könnyű ételeket is felszolgálnak.

Harmadik testvérük segítségével 100 ezer dolláros hitelt vettek fel az üzlet megnyitásához, amit 2015-re terveztek. A megnyitó előtt azonban Kierstennél pajzsmirigydaganatot diagnosztizálták, és műtét várt rá. A betegség miatt így egy évet csúszott a kávézó, vagyis a Shaka Bowl megnyitása, amihez anyagilag a család többi tagja is jócskán hozzájárult.

“I may or may not be on a Detox, why? Whose askin? Am I looking a lil thick?”

SHAKA BOWL™ (@shakabowl) által megosztott bejegyzés,

Megérte a várakozás, ugyanis a Shaka Bowl hatalmas sikernek bizonyult. „Három órával a nyitás után be kellett zárni az ajtót, mert túl nagy volt a tömeg, a rendeléseket pedig Post-it lapokra kellett felírnunk” – emlékezett vissza az indulásra Krista.

A kávézó egy év működés után 1 millió dolláros (273 millió forint) bevételt termelt, és ennek köszönhetően gyorsan vissza tudták fizetni azt a hatalmas kölcsönt, amit felvettek. Egy hónapra rá pedig megnyitották második kávézójukat Hoboken városában.

Talk about best friend bowls : @renee.figueroa

SHAKA BOWL™ (@shakabowl) által megosztott bejegyzés,

„A húgom és én együtt élünk, együtt dolgozunk, és a legjobb barátok vagyunk. Nagyon jó dolog ennyire ismerni valakit” – mesélte Kiersten, majd hozzátette, hogy a rák legyőzésében is nagy szerepet játszott a családi háttér és a közös munka.

Az egészséges ételeket áruló éttermek között azonban hatalmas a verseny, de ahelyett, hogy ez hátráltatta volna a Gormeley testvéreket, inkább motiválta Kierstent, hogy új ételeket és italokat fejlesszen ki és vezessen be mindkét kávézójukban.