Két különböző szervezet is vizsgálódik Nagy-Britanniában a temetések és a hamvasztások drágulásának ügyében. A brit temetkezési árak rövid idő alatt nőttek kétszeresükre, a legnagyobb temetkezési vállalat részvényei egy év alatt több mint 60 százalékot zuhantak.

Nagy-Britanniában a temetkezési szektor 2 milliárd fontos, azonban úgy tűnik, hogy nincs minden rendben az árakkal.

A The Guardian azt írja, hogy a brit versenyhivatal vizsgálja, hogy nem túlzó-e a szektorban tapasztalható drágulás.

A brit temetkezési árak 2004 óta megduplázódtak.

A versenyhivatal azért vizsgálódik, mert a temetkezés egy különösen érzékeny ágazat, az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mi számít drágának vagy olcsónak, ráadásul az adott időszakban érzékenyebbek az érintettek. Emiatt szigorúbb árszabályozást sürget több szervezet is.

Jelenleg egy átlagos temetés Nagy-Britanniában 3800 font, ez forintra átszámolva 1,4 millió forint.

Ráadásul ebbe az összegbe még nem tartoznak bele a hagyaték rendezésével kapcsolatos költségek, ami tovább 2000 fontot (725 ezer forintot) is elvihet.

A drágulás egyik fő összetevője a hamvasztás árának növekedése, jelenleg négyből három brit halottat elhamvasztanak.

Kétszeresére nőttek az árakForrás: AFP/Mychele Daniau

Gond lehet az előre kifizetett temetésekkel is, ezt a kincstár vizsgálja, jelenleg 1,3 millió ember rendezte előre a temetését.

A két vizsgálat hatására a londoni székhelyű Dignity vállalat részvényei 1260 fontról ezer font alá csökkentek egy hét alatt.

Nagyont zuhant a legnagyobb brit vállalat részvényeForrás: Google

Ráadásul a Dignity az elmúlt egy évben sokat bukott, a legmagasabb éves árfolyam 2670 font volt.

A vállalattól elég sokan fordultak el 2017-ben, a cég jelentése szerint tavaly 590 ezer halott temetéséből 68 800-at szervezett a Dignity. 2016-ban ez a szám még 70 ezer felett volt.

A brit statisztikai hivatal szerint 2018-ban 580 ezer halál várható az országban.

A Dignity az Egyesült Királyság legnagyobb szolgáltatója, piaci részesedése 11 százalék. Januárban közölték, hogy támogatják egy egységes állami tarifarendszer bevezetését, amivel vissza lehetne állítani a szektorban vetett bizalmat.