Elektromos rollerrel tüntettek San Franciscóban

2018.06.01. 11:35

A Szilícium-völgyben található több híres amerikai techvállalat székhelye is, amelyek olykor saját fejlesztéseiket az utcára viszik tesztelni. Ehhez természetesen hozzájárulnak a helyi önkormányzatok, azonban egyre több helyi lakosnak nem tetszik, hogy szinte több joga van egy robotnak, mint az embereknek.

San Francisco az innováció egyik legfontosabb helyszíne az Egyesült Államokban. Azonban vannak lakosok, akiknek ez egyáltalán nem tetszik, ugyanis egyre többa városképre és a mindennapi életre is hatással lévő fejlesztés.

Volt már arra példa, hogy a helyiek az utcán közlekedő biztonsági robotokkal kerültek összetűzésbe, de sokakat zavarnak a járdákat egyre inkább ellepő alacsony, házhoz szállításra használt önjáró robotok is.

Magára hagyott roller San FranciscóbanForrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

Azonban az utóbbi hónapok legnagyobb problémáját az elektromos rollerek jelentették, amelyeket egyfelől veszélyesen használnak sokan, másfelől össze-vissza hagyják a BUBI-hoz hasonló rendszerben üzemelő darabokat a város járdáin.

Ezt a helyzetet elégelte meg egy csoport, amely tüntetést szervezett és

elektromos rollerekkel barikádozták el a Google alkalmazottjait szállító buszt.

A tüntetők transzparensei között volt szerényebb hangvételű és trágár is, technológiai mérgezőnek és veszélyesnek nevezve a Google-t.

A demonstrálók azért szerveztek tüntetést, mert szerintük a Szilícium-völgy techvállalatai tönkreteszik a várost.

Úgy látjuk, hogy egy elektromos rollernek több joga van, mint egy embernek. Elegünk van abból, hogy a város egy kísérleti játszótér lett.

- mondta az egyik tüntető.

Azért is gyűltek össze a tüntetők, mert az elmúlt években több olyan önkormányzati döntés is született, amely kiszorítja a város utcáiról a hajléktalanokat.

Nem példátlan eset a május 31-i megmozdulás, korábban hasonló okokkal már támadtak Apple és Facebook alkalmazottakat szállító buszokra is.

A tüntetés két órán át tartott, ez idő alatt 11 buszt és néhány autót sikerült megakasztani.

Forrás: Quartz és Business Insider