"Erősebben vagyunk, mint valaha" - ezt emelte ki a világsajtó a katari miniszterelnök-helyettes ázsiai biztonsági értekezleten elhangzott beszédéből. Az ország, amellyel szemben tavaly nyár elején több térségbeli állam blokádot vezetett be, ma biztosabb lábakon áll, mint korábban bármikor. És a "sikersorozat" folytatódhat, hiszen a következő, 2022-es labdarúgó világbajnokságot itt rendezik meg, ami újabb stimulust adhat az ország gazdasági vérkeringésének.

Az Arab-öböl menti ország mára jóval önelláttóbbá vált a szomszédai által egy éve bevezetett politika és gazdasági (szárazföldi, légi és tengeri) blokád után, mint amilyen korábban volt - emelte ki a katari miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter az Ázsiai Biztonsági Értekezlet éves ülésén Szingapúrban.

Katar ma erősebb, mint valaha, az ország gazdasága szárnyal" - fogalmazott a politikus. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy sikerült felfuttatni a hazai termelést, az elmúlt időszakban exponenciálisan nőtt a gyógyszer- és az élelmiszeripar. Másrészt új - elsősorban ázsiai - kereskedelmi partnereket találtak a belföldi áruellátás biztosításához.

Katar fővárosa, DohaForrás: AFP/robertharding/Frank Fell

"Képesek voltunk kiemelni a fejünket a felettünk tornyosuló viharos hullámokból, s megerősödve kerültünk ki az elmúlt időszak nehézségeiből" - büszkélkedett a védelmi miniszter. Tavaly júniusban Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom és az  Egyesült Arab Emírségek blokádot vezettek be a gázexportáló
miniállammal szemben. A lépés amellett, hogy a diplomáciai krízis baljós árnyát vetítette előre, komolyan fenyegette az ország élelmiszer-ellátását, mivel Katar élelmiszer igényeinek 80 százalékát korábban külföldről fedezte. Ezen belül a tejtermékek például teljes mértékben a bojkottban részt vevő arab államokból érkeztek.

Pezseg az élet Dohában, Katar fővárosábanForrás: AFP/Sputnik/Abdulkader Hajj

Egy éve az említett országok azért szakították meg a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat az Arab-öböl menti miniállammal, mert az szerintük túlzottan jó viszonyt ápolt Iránnal, emellett a terrorizmus támogatása is bekerült a vádpontok közé. Ezért úgymond "a további jó barátság megőrzése" érdekében különböző követeléseket támasztottak velük szemben - köztük az Iránnal való kapcsolatok lazítását vagy az Al Jazeera hírcsatorna bezárását. Katar azonban elzárkózott e feltételekteljesítésétől, és a szuverenitásába való durva beavatkozásnak minősítette a lépéseket.

Azóta azonban nagyot fordult a világ, a miniállam feje fölül elvonultak a viharfelhők. A Katart képviselő védelmi miniszter az elért gazdasági sikerekre alapozva a szingapúri tanácskozáson megnövekedett önbizalommal erősíthette meg korábban is hangoztatott véleményüket, amely szerint igazságtalan és törvénytelen a velük szemben életbe léptetett blokád és kitartanak amíg kell.