Beázhat India Szilícium-völgye

2018.06.04. 16:02

Az Indiai Meteorológiai Intézet vörös riasztást adott ki Bengalor városára és annak térségére – írja a Quartz. Ha az időjósok nem tévednek, hamarosan pusztító viharok és felhőszakadások csaphatnak le a térségre, ahol hazai és nemzetközi techvállalatok központjai működnek.

Miközben India egyik felén a monszun időszakának érkezését ünneplik, máshol vörös riasztást adtak ki a közelgő masszív esőzés miatt. Június 4-re nagy mennyiségű csapadék és villámlással kísért viharok várhatók Bengalorban, amire Indiában is az ország Szilícium-völgyeként tekintenek. Az előrejelzések borúlátók, legalább a hét végéig folyamatosan zuhogni fog.

Komoly veszélyt jelent a monszun

Az aggodalomra főleg a tavalyi év tapasztalatai adnak alapot. 2016 Bengalor elmúlt 115 évének legcsapadékosabb éve volt. A lezúduló víz, illetve annak következményei miatt, 116-an életüket vesztették.

Indiai gyalogosok egynesúlyoznak kosarakkal a fejükön Mumbai elárasztott utcáin, a heves eső utánForrás: AFP/Punit Paranjpe

Halálos áldozatot pedig már idén is követelt az időjárás.

A múlt hét végén egy munkásra dőlt rá egy, az esőzéstől átázott fal, aki emiatt életét vesztette, további hárman pedig súlyosan megsérültek.

A város életét pedig egészében béníthatja meg az esőzés. A víz elöntheti az utakat, aluljárókat és a metróalagutakat – Bengalor metrója a második legnagyobb az országban, a Delhiben működő vonalak után.

Call center Bengaluruban: a város India Szilícium-völgye, számos fontos technológiai vállalatatnak ott van főhadiszállásaForrás: AFP/Indranil Mukherjee

Megbéníthatja a technológiai hub-ot

Bengalor az otthona számos, világviszonylatban fontos vállalat indiai főhadiszállásának. Itt van az IBM, az Apple, az Amazon központja, de itt vannak a hazai nagyok is, mint az Infosys, a Wipro és az Ola.

Ezeknek a cégeknek a működését érzékenyen érintheti az, ha a városban a csapadék gondokat okoz, mind az üzemeltetés, mind a munkavállalók számára.

Már pedig úgy tűnik, okoz, és nem is keveset. Egy tanulmány megállapítja, hogy a város fejlesztése kellő körültekintés nélkül zajlott, és infrastruktúrája nincs felkészítve számos probléma kezelésére. Például a csatornahálózat kapacitása egyszerűen nem elegendő a monszunos időszakot jellemző, nagy mennyiségű csapadék elvezetésére. A város növekedése tervezetlenül, túlságosan gyorsan zajlott le, a sűrűn felhúzott nagy épületek pedig megnehezítik azt, hogy a talaj elnyelhesse a vizet, illetve az anélkül vonuljon le, hogy elöntené a települést.

Delhiben és Mumbaiban hasonló gondokkal kell szembenézniük.

Az egyik meteorológus megjegyezi: ilyenkor 30-40 milliméter csapadék is lezúdulhat igen rövid idő alatt, ami egyáltalán nem tekinthető kiemelkedően soknak. Mégis, ennyi is elég ahhoz, hogy elöntse a városok metróalagútjait, csatornáit.

Az időjós figyelmeztet: az előrejelzések szerint nagyjából egy hete tudható, hogy Mumbaira, India pénzügyi központjára, szélsőségesen sok eső fog zúdulni június 8. és 11. között. A szakértők szerint lényegében már most biztosra vehető, hogy a város rendszerei képtelenek lesznek megbirkózni azzal, így Mumbait hamarosan elönti a víz.

A HP egyik merevlemez-gyára Bengaluruban (2003)Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

A mezőgazdaságnak fontos

Természetesen az sem mindegy, milyen egy adott év júniustól szeptemberig tartó időszakának monszunja. A meterológiai intézet szerint, Indiában akkor örülnek, ha az elmúlt 50 év átlagolt 89 centiméteres értéke körül mozog a lezúduló csapadék mennyisége, annak 96 és 104 százaléka között. Ez normális monszunos időjárásnak tekinthető. 2014 és 2015-ben ennek 90 százaléka alatt maradt az eső mértéke, így Indiában számos helyen aszállyal küzdöttek akkor, amelynek hatásai a mai napig érezhetők.

Asszám állam Buraburi faluja monszunos időszakbanForrás: AFP/Biju Boro

Ha a leeső víz mennyisége eléri a félévszázados átlag 110 százalékát, az már a mezőgazdaságnak is sok lehet, mert a túl sok víz tönkreteheti a termést.

Míg ugyanis a városokban nehézséget okoz az eső, a mezőgazdaságban kulcsfontosságú ez a néhány hónap. India agrogazdasága a GDP 15 százalékát adja, közel 2000 milliárd dollárt. Ellenben a munkavállalók több mint felének ez a szektor biztosítja a megélhetését.