Rekordbírságot fizethet pénzmosás miatt az ausztrál nagybank

2018.06.04. 17:02

Az ausztrál pénzügyi szektor egy évtizede botrányoktól hangos, most pedig a legnagyobb pénzintézet, a Commonwealth Bank rekordösszegű bírságot fizethet a vele szemben indított pénzmosási ügyben. A botrány 53 ezer gyanús tranzakcióra terjed ki.

Az ausztrál Commonwealth Bank bejelentette, hogy

hajlandó megfizetni 700 millió ausztrál dollárnyi (530 millió amerikai dollárnak megfelelő) bírságot, miután a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene a pénzmosási és terrorellenes pénzügyi szabályok megsértéséért.

A botrány tavaly kezdődött, ekkor vádolta meg az ausztrál pénzügyi hatóság a bankot törvénysértő magatartással. Ha az Ausztrál Szövetségi Bíróság elmeszeli pénzintézetet, ez az összeg rekordot jelenthet a földrésznyi ország történetében.

A Commonwealth Bank of Australia egyik fiókjaForrás: AFP/William West

A szabálysértések nagy része a pénzintézet bankautomatáihoz kötődik, amelyekben bankon kívüli ügyfelek alkalmanként akár 20 ezer ausztrál dollárnyi készpénzt is el tudtak helyezni név nélkül. Emellett a Commonwealth Bank elmulasztotta határidőben bejelenteni a 10 ezer dollár feletti tranzakciókat.

Ráadásul olyan ügyfeleknek is tranzakciós díjakat számítottak fel, akikről tudták, hogy időközben már elhunytak. A múlt hónapban a bank azt is elismerte, hogy közel 20 millió ügyfél nyilvántartása egyszerűen elveszett.

A törvénysértések azért számíthatnak különösen súlyosnak, mert a hatóságok szerint a tisztázatlan pénzmozgások elősegíthették terrorista-merényletek elkövetését és a szervezett bűnözői csoportok által folytatott drogkereskedelmet.