Hamarosan turisták tömegei lepik el a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyét, Horvátországot. Fel kell azonban készülni arra, hogy az idén – a korábbi évekhez hasonlóan – szezonálisan megint emelkednek az autópályadíjak. Emellett a forint kunára váltásakor sosem fizettek még olyan keveset a pénzváltóknál, mint az elmúlt hetekben, ami szintén megdrágítja az ottani nyaralást.

Az idén nyáron ismét drágulnak a horvát autópályadíjak: június 15-től szeptember 14-ig tíz százalékkal magasabb, szezonális árat kell fizetni az autópályák használatáért – jelentette a horvát autópályákat kezelő vállalatra (HAC) hivatkozva az MTI.

A Zágráb-Split közötti autópálya-szakasz díja 200 kunára (8690 forint) emelkedik. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 77 kunát (3345 forint) kell fizetni. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán 47 kuna (2042 forint) a jegy ára. A Zágráb-Macelj szakaszon viszont nem lesz drágulás – tette hozzá a vezető szlovén internetes portál, a Delo.si.

Aki az ország keleti feléből utazik az Adriai-tengerre és Udvarnál vagy Drávaszabolcsnál lépi át a határt, valamint Eszéknél hajt fel az autópályára, Zágrábig 135 kunát (5865 forint) fog fizetni. (Az autópályadíjak euróban is fizethetők, a visszajáró összeget azonban horvát kunában fizetik ki.)

Az autópályadíjakat tekintve kedvezményre tehetnek szert azok az autósok, akik rendelkeznek elektronikus ENC-készülékkel, ennek használata 21,7 százalékos engedményre jogosít.

A készülékek a fizetőkapuk melletti irodákban megvásárolhatók és készpénzzel is feltölthetők, minimálisan 100 kunával, és az összeg akár jövőre is felhasználható. A készülékkel elkerülhető a sorban állás a fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni.

A dobozt egyszerűen a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és leveszi a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik, mint ahogy az is, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

A szezonális díjak modelljét tavaly vezette be Horvátország a nyári, három hónapos időszakra, amikor megnő a forgalom az autópályákon az idegenforgalmi idény miatt.

Az intézkedés a horvát kormány tavaly elfogadott, az autópálya-kezelő vállalatok átszervezésére irányuló reformtervezetének része. A HAC egész éves bevétele 40 százalékára tesz szert a nyári hónapokban, a forgalom egyes útszakaszon ilyenkor a háromszorosára növekszik az év többi időszakához viszonyítva.

Azzal sem árt tisztában lennünk, hogy a forint átváltási árfolyama az elmúlt időszakban csökkent a kunához képest, sőt jelenleg történelmi mélyponton van. Ez pedig tovább drágíthatja a horvátországi nyaralást.