A világ többi része együttesen azt kockáztatja, hogy lemarad Kína mögött a mesterséges intelligencia (MI) területén folyó versenyben – figyelmeztetett az Európai Bizottság volt elnöke.

A kínaiak nemcsak beszélnek, hanem valóban hatalmas összegeket ruháznak be a mesterséges intelligencia területére – hangsúlyozta hétfőn egy, az MI-vel foglalkozó rendezvényen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke.

Barroso hozzátette, megjegyzése egyáltalán nem Kína ellen szól, mi több, úgy látja, egy Kína által vezetett technológiai fejlődés javára is válhat a világnak – írja a CNBC.

A volt európai politikus, aki jelenleg a Goldman Sachsnál tölt be tisztséget, közölte, Európának nem szabad naivnak lennie, és úgy kell megvédenie a saját pozícióját, hogy biztosítja a többletforrást a mesterséges intelligencia területén.

Több a mérnök, mint a bankár

Kiemelte, ez a folyamat már érzékelhető, főként azokban az országokban, amelyek nettó haszonélvezői az új brüsszeli költségvetési javaslatnak. Eszerint ugyanis az Európai Unió 100 milliárd eurót fordítana tudományos kutatásra a következő hétéves periódusban.

José Manuel BarrosoForrás: AFP/John Thys

Rátérve a Goldmanra, Barroso hangsúlyozta, az amerikai bank maga is jelentős erőforrásokkal támogatja a mesterséges intelligencia kutatását és fejlesztését. Megjegyezte,

néha úgy lehet érezni, a vállalatnál több a szoftvermérnök, mint a pénzügyi szakember.

Az adatbiztonsággal kapcsolatban Barroso azt mondta, egyfajta „forradalomnak” lehetünk tanúi, mióta kitört a Facebook adatkezelési botránya. Mindennek eredményeként pedig arra kell készülni, hogy globálisan is keményebb szabályozások várhatók.

Szabályozói forradalom?

A 87 millió Facebook-felhasználó adatainak helytelen kezelését érintő Cambridge Analytica botránnyal, illetve a szabályozásokkal kapcsolatban Barroso még hozzátette, nem hiszi, hogy a demokráciák el tudnák fogadni, hogy a személyes adataik ne legyenek kellően védve.

Ezzel szinte egy időben szólalt meg egy interjúban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is a szabályozásokkal kapcsolatban. Noha Cook jelezte, ő elsősorban az önszabályozásban hisz, jelenleg a magánjellegű adatok olyannyira kicsúsztak a kellő kontroll alól, hogy jogosak az új szabályozói lépések.

Néha ugyanis az önszabályozás egyszerűen nem működik, és olyankor igenis fel kell tenni a kérdést, hogy nem lenne-e jobb a kívülről érkező szabályozás. Főleg olyan időkben, amikor a legtöbb embernek fogalma sincs arról, milyen formában követik az adataikat – tette hozzá Cook.