Rangos elismerést kapott a Nébih

2018.06.05. 11:33

A Nébih nevével már több mint ötből négy magyar találkozott, és emiatt az egyik legismertebb, sőt legelismertebb állami intézmény. Most egy európai felmérés mutatta ki, hogy sehol máshol a kontinensen nem bíznak annyira a helyi élelmiszerbiztonsági hivatalban, mint Magyarországon.

Első helyen végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az európai hatóságok rangsorában.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok szavaznak leginkább bizalmat a nemzeti hatóságuknak - mondta Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) reprezentatív kutatása 25 tagállamban 6200 ember bevonásával arra kereste a választ, hogy a lakosság szerint az országukban működő hatóságok mennyire képesek megvédeni őket az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal szemben.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vásárlók többsége elvárja a gyors és részletes tájékoztatást, ha az egészségére veszélyes élelmiszer kerül a piacra.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraForrás: Origo

Zsigó Róbert azt is elmondta, hogy az eredmény alapján a magyar lakosság elismeri a Nébih erőfeszítéseit az élelmiszerlánc-biztonsági helyzet javításáért és a gyorsabb információáramlásért.

A Nébih saját felmérése szerint az emberek 85 százaléka ismeri a hivatalt, tevékenységében a háromnegyedük megbízik.

Ezzel a Nébih az egyik legelismertebb állami intézmény.

Zsigó Róbert fordulópontnak nevezte a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát, amely alapján késlekedés nélkül nyilvánosságra hozzák a lakosság egészségét érintő híreket.