Amerikai elnök lehet a Starbucks atyjából?

Starbucks
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 07: Starbucks CEO Howard Schultz attends the AOL Build Speaker Series to discuss the Starbucks original content series "Upstanders" at AOL HQ on September 7, 2016 in New York City. (Photo by Mike Pont/WireImage)
Vágólapra másolva!
Visszavonul az üzleti élettől Howard Schultz, a Starbucks gyorskávézólánc első embere, s ha igazak a találgatások, a politikai életben kíván szerepet vállalni. A cég elnöki pozícióját a jövőben akár az Egyesült Államok elnöki székére is cserélheti. Ilyen irányú ambícióit legutóbbi nyilatkozataiban már egyre kevésbé rejtette véka alá.
Vágólapra másolva!

A Starbucks igazgatótanácsának elnöke, Howard Schultz bejelentette: lemond posztjáról, és a jövőben a közügyeket szeretné szolgálni. A most 64 éves üzletember az előző választási ciklusban támogatta a demokratapárti Hillary Clintont az Egyesült Államok elnöki székéért folytatott versenyfutásban, s immár évek óta tartják magukat olyan feltételezések, hogy egyszer ő maga is jelöltetni fogja magát a posztra.

S mikor, ha nem most? A híreszteléseknek saját maga adott újabb alapot azzal, hogy a New York Timesnak adott interjújában így fogalmazott:

Ezeket a szavakat egyesek hajlamosak máris afféle elnöki székfoglalóként értelmezni.

Howard Schultz, a Starbucks igazgatótanácsának elnöke Forrás: Getty Images/WireImage/Mike Pont

Schultz pályafutása során újraálmodta az olasz kávéházi hagyományokat az Egyesült Államokban. Életének nagy kalandja akkor kezdődött, amikor még 1981-ben belépett egy Starbucks kávézóba a nyugati parti Seattle-ben.

Mindig is az igazi, minőségi kávéra esküdött, s erre a megszállottságára egy olaszországi útja során került fel a korona, amikor magával ragadta az itáliai kávézók hangulata, romantikája. Seattle-be való hazatérése után megvásárolta az akkoriban még teljesen ismeretlen, 11 kávézóból álló Starbucks-láncot. Ekkor már minden adott volt ahhoz, hogy megvalósítsa élete álmát, és olyan modern kávéházakat hozzon létre, amelyek hűen tükrözik a kávézásról alkotott filozófiáját.

Négy évtizeden keresztül állt a cég élén, amelynek során a Starbucks a világ 77 országában több mint 28 ezer egységet üzemeltető óriási gyorskávézólánccá fejlődött. Vezetése alatt a cég részvényeinek értéke a huszonegyezerszeresére nőtt.


Pályafutása során számtalan elismerést kapott. A Time például beválasztotta a világ legbefolyásosabb emberei közé, az idén pedig a Fortune magazin a Starbucksot az ötödik helyre sorolta a világ leginkább nagyra becsült vállalatainak rangsorában.