Visszavonul az üzleti élettől Howard Schultz, a Starbucks gyorskávézólánc első embere, s ha igazak a találgatások, a politikai életben kíván szerepet vállalni. A cég elnöki pozícióját a jövőben akár az Egyesült Államok elnöki székére is cserélheti. Ilyen irányú ambícióit legutóbbi nyilatkozataiban már egyre kevésbé rejtette véka alá.

A Starbucks igazgatótanácsának elnöke, Howard Schultz bejelentette: lemond posztjáról, és a jövőben a közügyeket szeretné szolgálni. A most 64 éves üzletember az előző választási ciklusban támogatta a demokratapárti Hillary Clintont az Egyesült Államok elnöki székéért folytatott versenyfutásban, s immár évek óta tartják magukat olyan feltételezések, hogy egyszer ő maga is jelöltetni fogja magát a posztra.

S mikor, ha nem most? A híreszteléseknek saját maga adott újabb alapot azzal, hogy a New York Timesnak adott interjújában így fogalmazott: Már jó ideje mély felelősséget érzek országunk sorsa iránt – honfitársaim mindennapi életét tekintve csakúgy, mint a világban betöltött szerepünket illetően.Ezeket a szavakat egyesek hajlamosak máris afféle elnöki székfoglalóként értelmezni.

Howard Schultz, a Starbucks igazgatótanácsának elnökeForrás: Getty Images/WireImage/Mike Pont

Schultz pályafutása során újraálmodta az olasz kávéházi hagyományokat az Egyesült Államokban. Életének nagy kalandja akkor kezdődött, amikor még 1981-ben belépett egy Starbucks kávézóba a nyugati parti Seattle-ben.

Mindig is az igazi, minőségi kávéra esküdött, s erre a megszállottságára egy olaszországi útja során került fel a korona, amikor magával ragadta az itáliai kávézók hangulata, romantikája. Seattle-be való hazatérése után megvásárolta az akkoriban még teljesen ismeretlen, 11 kávézóból álló Starbucks-láncot. Ekkor már minden adott volt ahhoz, hogy megvalósítsa élete álmát, és olyan modern kávéházakat hozzon létre, amelyek hűen tükrözik a kávézásról alkotott filozófiáját.

Négy évtizeden keresztül állt a cég élén, amelynek során a Starbucks a világ 77 országában több mint 28 ezer egységet üzemeltető óriási gyorskávézólánccá fejlődött. Vezetése alatt a cég részvényeinek értéke a huszonegyezerszeresére nőtt.
Pályafutása során számtalan elismerést kapott. A Time például beválasztotta a világ legbefolyásosabb emberei közé, az idén pedig a Fortune magazin a Starbucksot az ötödik helyre sorolta a világ leginkább nagyra becsült vállalatainak rangsorában.