Több mint 4 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

2018.06.05. 10:02

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első negyedévben.

A szolgáltatások 4,9, a fogyasztás 5, és a beruházások 17,1 százalékos növekedése határozta meg a növekedést. A naptárhatással és más egyszeri tényezőkkel kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,7, az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt - jelentett második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházás is felfelé húzta az első negyedéves GDP-tForrás: Origo

A GDP első negyedévi 4,4 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,6, a beruházások 0,7 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében nem változtatott a GDP növekedési ütemén.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az idén folytatódó, jelentős, 7,5%-hoz közeli reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat. Így a tavalyi összességében 5,3 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 5,7 százalékos növekedés követhet. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén várható átadási hulláma is.