A Facebook lett Amerika első számú közellensége

2018.06.06. 12:15

A Facebook beismerte, hogy megosztotta a felhasználók adatai négy kínai mobilgyártóval, köztük a Huawei-jel. Mark Warner demokrata szenátor, aki az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja, az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a Facebook adatmegosztásának komoly veszélyei lehetnek. A vállalat képviselői szerint azonban csak olyan adatokat osztottak meg a mobilgyártókkal, amelyek segítenek a készülékekre optimalizálni a Facebook-alkalmazást. Viszont erről nem tájékoztatták megfelelően a felhasználókat.

Francisco Varela, a Facebook mobilpartnerségekért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy a cég ügyelt arra, hogy a Huawei, Lenovo, OPPO és TCL nevű gyártókkal kötött megállapodásokat az elejétől fogva szigorúan felügyeljék azért, hogy ezek a vállalatok a legjobb Facebook-élményt nyújthassák a felhasználóiknak.

Egyre nagyobb nyomás alá kerül a Facebook világszerte, hiszen a Cambridge Analytica botrány óta sorra derülnek ki a közösségi oldal által elkövetett szabálytalanságok és visszaélések. A The New York Times írta meg először, hogy a Facebook nagyjából 60 mobilgyártóval kötött megállapodást, és nagy mennyiségű felhasználói adatot és információk osztott meg ezekkel a vállalatokkal.

A Huawei Kína legnagyobb mobilgyártójaForrás: AFP/Jim Lee

Amennyiben az érintett felhasználók nem tudtak arról, hogy a Facebook megosztja az adataikat másokkal, vagy nem tájékoztatták őket megfelelően, akkor ezzel a vállalat megszegte a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy 2011-es rendelkezését. Az Egyesült Államokban még feszültebb lett a hangulat, miután kiderült, hogy a gyártók között kínai cégek is vannak. A szenátor szerint tényleg komoly aggodalomra ad okot, hogy a kínaiak hozzáférhettek amerikai felhasználók adataihoz.

Mint mondta: azt szeretné megtudni, a Facebook miként gondoskodott arról, hogy ezek az információk ne landoljanak kínai szervereken.

A Huawei Kína legnagyobb mobilgyártója, amelyet Ren Zhengfei, a kínai hadsereg egykori tisztje alapított. Éppen ezért tiltotta meg az amerikai kongresszus a Pentagon-alkalmazottaknak, hogy ilyen készüléket vásároljanak. Idén áprilisban pedig a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) 5-0-s arányban szavazta meg, hogy bármilyen állami támogatásban részesüljön a Huawei, mivel attól tartottak, hogy a telefonra vírusokat és rejtett kiskapukat telepíthettek a kínaiak és így jutnának be, illetve fertőznék meg az amerikai számítógépeket.

A Huawei közleménye:
„Miként az összes vezető okostelefon-gyártó, a Huawei is együttműködött a Facebook-kal, hogy a Facebook szolgáltatásait kényelmesebbé, felhasználóbarátabbá tegye. A Huawei azonban soha nem gyűjtötte vagy tárolta az adatokat a Facebook felhasználóiról."
Mark ZuckerbergForrás: AFP/Xinhua News Agency/Li Xin

A bizalmatlanság a Huawei iránt nem új keletű. Már 2012-ben készült egy nagyon alapos amerikai tanulmány arról, hogy a Kínai Kommunista Párt milyen szoros kapcsolatban van az ország mobilgyártóival. Ezért jelent a Facebook tevékenysége most már nemzetbiztonsági kockázatot, és sokkal keményebb fellépésre számíthat az amerikai törvényhozók részéről.