Kevés a munkaerő és irreálisak a bérigények a balatoni vállalkozók szerint

balatoni munkaerőhiány, Siófok, Strongbow sétány
balatoni munkaerőhiány 2015.
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerő hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok.
Vágólapra másolva!

A Kisosz (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) szezonindító rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta,

a legnagyobb probléma a térségben a munkaerő hiánya.

Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással, azonban ez sem segített.

Vannak olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik inkább bezárnak.

Kertész Rezső szerint idős az egyéni vállalakozói kör a térségben, ezért szükség lenne generációváltásra.

A tervezett garantált bérminimum, illetve minimálbér-emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégkör egy részének elvesztésével jár.

A munkaerőhiányról egy üzletét részben felszámoló fonyódi vállalkozó elmondta:

Annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Borsi András siófoki vállalkozó úgy látja, megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért, de megindult a fiatalok hazatérése is külföldről.

Egy másik, neve mellőzését kérő siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény. A bérek alakulásáról kifejtette, a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot.