Kevés a munkaerő és irreálisak a bérigények a balatoni vállalkozók szerint

2018.06.06. 10:29

Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a szakképzett munkaerő hiánya és az irreális bérigények miatt a Balatonnál, ugyanakkor a növekvő kereseteknek köszönhetően kezdenek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok.

A Kisosz (Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete) szezonindító rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta,

a legnagyobb probléma a térségben a munkaerő hiánya.

Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással, azonban ez sem segített.

Vannak olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik inkább bezárnak.

Kertész Rezső szerint idős az egyéni vállalakozói kör a térségben, ezért szükség lenne generációváltásra.A fejlesztésekhez, valamint a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek.

A tervezett garantált bérminimum, illetve minimálbér-emelésről azt mondta, ha 10 százaléknál magasabb lesz az emelés, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégkör egy részének elvesztésével jár. Sokat segítene, ha a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig.

A munkaerőhiányról egy üzletét részben felszámoló fonyódi vállalkozó elmondta:

Annyira nincs senki, hogy még a bértárgyalásokig se jutok el.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Borsi András siófoki vállalkozó úgy látja, megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért, de megindult a fiatalok hazatérése is külföldről.

Elrugaszkodtak a bérek, drága mutatvány lesz az idei szezon, ami az éttermi árakra is kihat.Egy másik, neve mellőzését kérő siófoki vállalkozó elmondta, sokszor silány munkával társul az extra bérigény. A bérek alakulásáról kifejtette, a kiskereskedelemben, ahol ő dolgozik, 2016-ban jellemzően 600 forintos volt az órabér, ami ma már elérte a 900 forintot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK