Nem rúgták ki a Tesla vezért a rekordméretű bukás miatt

2018.06.06. 12:15

A Tesla fennállása óta legnehezebb időszakán van túl. Ezt a cég vezetője Elon Musk mondta, akinek egy pillanatra megingott a vezérigazgatói pozíciója. Most úgy tűnik, hogy a kívánt mennyiséget le tudja gyártani a vállalat a Model 3-ból, ráadásul egy kínai gigaüzemet is bejelentett a techóriás.

Fontos lépés előtt állt a Tesla vezetősége kedden. Arról döntött ugyanis a testület, hogy további bizalmat szavaznak-e a cég arcának és alapítójának, Elon Musknak, vagy átalakítják az igazgatóságot.

Nem született meglepetés, a vállalat igazgatótanácsa megszavazta,

hogy Musk maradjon a cég élén.

Mindössze egy ellenszavazat érkezett, volt aki azt szerette volna, ha az alapító más pozíciót kap a vezérigazgatói (CEO) poszt helyett.

Musk birtokolja a Tesla részvények 20 százalékát.

A szavazást azért kezdeményezték, mert néhány befektető kételyeit fejezte ki a Tesla megengedhető árú autójának, a Model 3-nak a sikerével kapcsolatban. Ez a jármű kiemelten fontos a vállalat hosszú távú terveit illetően, ami így természetesen hatással van a profitra is – írja a BBC.

Elon Musknak voltak nehéz pillanataiForrás: AFP/Heiko Junge

Mint ismert, a Tesla gondban van a kocsik folyamatos legyártásával. Ez azért van, mert a Tesla ugyan rendkívül erős elektromos technológiában és szoftver oldalon is, de autóipari múlttal és gyártósori rutinnal alig rendelkezik.

Emiatt jelenleg a Tesla futószalagjairól hetente 3500 gépkocsi gurul le, de június végére ez a szám már elérheti az 5000 darabot.

Musk elismerte, hogy pokoli hónapokon van túl, de most már végre ott tartanak, ahol kell.
Ezt az autót szerelemmel építettük. Nem vagyunk tökéletesek, de szívünket-lelkünket beletettük.

Tesla Model 3 - Gyorsul a gyártósorForrás: Tesla

Természetesen az éves gyűlésen másról is döntöttek, nem csak a vezérigazgató sorsáról. Kiderült például az is, hogy a Tesla új gigaüzeme Sanghajban épül fel. Időpont egyelőre nincs, csak egy sejtelmes „nagyon hamar".

A Tesla az első negyedévben 710 millió dolláros veszteséget könyvelt el, több mint kétszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

A Tesla részvények az elmúlt hónapokban sokat estek. A rekord árfolyam 389 dollár volt tavaly szeptemberben, a negatív csúcs pedig 252 dollár idén áprilisban.

Jelenleg egy Tesla-papír 291,13 dollár.

A Tesla részvények árfolyamaForrás: Google

Ezek ellenére a vállalat cégértéke 49,43 milliárd dollár, közel tíz százalékkal több, mint Ford piaci kapitalizációja.