Egyre nagyobb üzlet a mesterséges gyémánt

2018.06.07. 07:05

Jason Payne barátnője eljegyzési gyűrűje után kutatva vette észre a mesterséges gyémántokat, amik minőségben és külalakban is megegyeznek a bányászott gyémántokkal. A pár ezen az ötleten alapozva indította el saját vállalkozását, kifejezetten környezettudatos megrendelőknek.

2015-ben Jason Payne, akkor már jegyesével, Lindsay Reinsmith-el közösen alapította az Ada Diamonds-ot, és ezzel beszálltak a mesterséges gyémántok egyre növekvő piacába. A céghez további 1 millió dolláros kezdőtőkét gyűjtöttek össze.

Az Ada Diamonds egyedi gyűrűket, nyakláncokat és egyéb kiegészítőket árul, amihez a világ minden pontjáról – például Tel-Avivból – használ mesterséges gyémántokat. Az ékszereket kézzel készítik az Egyesült Államokban, és átlagosan 30 százalékkal olcsóbbak, mind a bányászott gyémántokból készült ékszerek.

IllusztrációForrás: AFP/Jack Guez

Bár a laboratóriumi körülmények között készült gyémántok egyre népszerűbbek, a technológia már valójában 1953 óta létezik, és a General Electric fejlesztette ki. A technológiai eljárás sokat javult az elmúlt évtizedekben, ezáltal a költségek is csökkentek.

Az Ada Diamonds által használ termesztett gyémántok alapjául szolgáló szenet erős nyomásnak és magas hőmérsékletű kezelésnek vetik alá, így egy egykarátos darab nagyjából egy hét alatt el is készül – szemben a természet évmillióival.

Reinsmith elmondta a CNBC-nek, hogy az elmúlt két évben megduplázódott a cégük forgalma. Ugyanazok a vásárlóink, akik a bio élelmiszereket veszik, érdekli őket, hogy mi honnan származik, olyanok, akiknek fontos a fenntarthatóság" – tette hozzá Reinsmith.

A mesterséges drágakövek minőségénél meggyőző az is, hogy az olyan független gemológus csoportok, mint a Nemzetközi Gemológiai Intézet pontosan ugyanúgy osztályozza a mesterséges gyémántokat, mint a bányászott fajtákat.

A különbséget nem tudják észrevenni a laikusok, de még egy gemológus sem a speciális felszerelés nélkül. Speciális mikroszkóppal azonban észre lehet venni, hogy a kristályszerkezet túl tökéletes, ami nem lehetséges egy olyan gyémántnál, amely a természet káoszában alatt alakult ki" – fejtette ki Payne.

A CNBC Make It csapata kipróbálta New York híres gyémánt negyedében az ékszerészeket, hogy vajon feltűnik-e nekik, ha mesterséges gyémántot kapnak. A megkérdezett ékszerészek egyike sem vette észre a különbséget. „A kérdés az, hogy miért vesznek inkább 4 ezer dolláros mesterséges gyémántot az emberek, ha 20 vagy 30 százalékos ráfordítással már valódit tudnak venni" – fejtette ki Dennis Dalton, aki több mint 40 éve foglalkozik gyémánt ékszerekkel.

Jelenleg a mesterségesen előállított gyémántok a világ éves gyémánt értékesítésének csupán az egy százalékát teszik ki a Morgan Stanley szerint, de a cég szerint ez a szám emelkedni fog.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK