Egy éttermen is múlhatott a közelgő USA-Észak-Korea csúcstalálkozó

north korea korean flag dinner knife plate restaurant cutlery fork empty dish cuisine silver lunch background round international concept setting dishware national top kitchenware menu silverware view cafe ceramic flatware dining bar meal set design table
47770014 - dinner plate with the flag of north korea on it for your international food and drink concepts.
Vágólapra másolva!
Minden valószínűség szerint amerikai nyomásra zárják be a mianmari Rangun városában a Koryo éttermet az év minden bizonnyal egyik legfontosabb, közelgő csúcstalálkozója előtt. Donald Trump amerikai elnök a tervek szerint június 12-én találkozik az észak-koreai rezsim első számú vezetőjével, Kim Dzsongunnal. Az AsiaTimes ugyanakkor arról ír, a háttérben zajló előkészítés részeként, az amerikai fél elvárta, hogy az észak-koreai Phenjan-étteremlánc ranguni egységére kitegyék a „zárva” táblát.
Vágólapra másolva!

Az Origo is írt az észak-koreai fővárosról elnevezett étteremfranchise-ról, arról, hogy bár a konyhájuk egyáltalán nem rossz, az egységek működtetését a rezsim arra használja, hogy az ott keletkező bevételekkel keményvalutához jusson, vagy kétes pénzeket mosson tisztára. A ranguni bezárás mögött gyaníthatóan az áll, az amerikai fél szemét még mindig nagyon szúrják a vendégek által nem látható gyanús ügyletek, melyek itt is zajlottak.

Bezárták a ranguni észak-koreai éttermet Forrás: 123rf

A szankciók részeként

A mianmari sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok az Észak-Korea ellen érvényben lévő ENSZ-szankciókra hivatkozva kérte a mianmari vezetést az étterem bezárására. A Phenjan-lánc egységei Ázsia számos országában jelen vannak – Thaiföld és Kambodzsa két nagyvárosában, az indonéz fővárosban, Jakartában, illetve Vietnámban, Kínában, de még Laoszban és Nepálban is –, de 2011-ben megnyílt mianmari egység a különösen jól teljesítők közé tartozik.

A nemzetközi bűnüldöző szervek állásfoglalása szerint azonban ez nem csak a konyha színvonalára és a vendégek elégedettségére igaz.

Nem áll egyértelmű információ rendelkezésre arról, pontosan hány Phenjan-egység működik Ázsiában, illetve elvétve a világ más pontjain. Annyi azonban bizonyos, hogy

segítségükkel a phenjani rezsim keményvalutához jut.

A hatóságok részéről erős a gyanú arra is, hogy ezeken keresztül mossák a tiltott vagy illegális kereskedelemből származó bevételek egy részét is, az adott országban működő észak-koreai nagykövetségek közreműködésével.

Az észak-koreai éttermek gyaníthatóan pénzmosási tevékenységek fedezéséül szolgálnak Forrás: AFP/hemis.fr/Lafforgue Eric

A Koryo bezárása a szingapúri találkozó előtti további nyomásgyakorlás az amerikai fél részéről Phenjanra. Washingtonnak az az elvárása, hogy Észak-Korea végérvényesen feladja tömegpusztító fegyverek fejlesztésére irányuló programjait.

Nehéz tetten érni

Az észak-koreai éttermek ügye azért is bonyolult kérdés, mert általában helyi partnerek bevonásával működnek, hogy ezzel elrejtsék a tényleges tulajdonlást.

A ranguni étterem részéről is azt állították, egy prominens helyi üzletemberrel partnerségben működtetik egységüket.

Akinek viszont személyét – jogainak védelmére hivatkozva – nem árulták el a médiának.

További információ étterembezárásokról egyelőre nem érkezett. A beszámolók szerint, a Kambodzsában működő egységek továbbra is a korábban megszokott nyitvatartásuk szerint várják vendégeiket.