Venezuela a világ legveszélyesebb országa

2018.06.07. 12:13

A Gallup felmérése szerint immár sorozatban másodszor Venezuela a világ legveszélyesebb országa. Az emberek többsége nem mer kimenni éjjel az utcára, sőt, közel felüket ki is rabolták 2017-ben. Már 1,5 millió venezuelai hagyta el az országot.

A Gallup évről évre elkészíti rangsorát a világ legveszélyesebb országairól. A felmérésből az derül ki, hogy immár második éve Venezuela az a hely, ahol a legkevésbé érezheti biztonságba magát valaki. A felmérésből kiderül, hogy mindössze a venezuelaiak 17 százaléka mer egyedül végigsétálni az utcán éjszaka.

Család a venezuelai határnálForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mario Tama

A felmérésben részt vevő 142 ország lakosainál ez az érték négyszer több,

azaz 68 százalék.

Ez nagyban köszönhető annak a politikai és gazdasági helyzetnek, ami az utóbbi években gyakorlatilag polgárháborús övezetté alakította az országot.

Nincs elég élelmiszer, de hiány van a gyógyszerekből és több fontos alapvető termékből is Venezuelában - írja a Quartz.

Venezuelai rendőrök visznek el egy foglyotForrás: AFP/Juan Barreto

Venezuelát az elmúlt években több multinacionális vállalat elhagyta (ilyen a Coca-Cola vagy a General Motors is), így gyakorlatilag óriási kőolajkészlete tartja lélegeztetőgépen a dél-amerikai nemzetet. Az országban hiperinflációs környezet van.

Venezuela GDP-jének alakulása az elmúlt 10 évben:

Emellett elképesztő adatok is napvilágot láttak a felmérésnek köszönhetően. A venezuelaiak

  • 42 százaléka állítja, hogy kirabolták az elmúlt egy évben,
  • 23 százaléka állítja, hogy bántalmazták, és
  • 24 százalékuk bízik a rendőrségben.

Az ENSZ becslése szerint 2014 óta összesen 1,5 millió venezuelai hagyta el az országot. Azt nem tudni, hogy mely más országot választottak a kivándorlók, de a felmérés alapján egyértelmű, hogy bárhová is mentek, az biztonságosabb hely, mint Venezuela.

Mi a helyzet Magyarországon?

A Gallup mérésében 142 ország szerepelt. A szervezet 1-től 100-ig terjedő skálán osztályozza az országokat, amely alapján a világ legbiztonságosabb nemzete Szingapúr lett 97 ponttal.

Magyarország 82 pontot kapott.

Ez magasabb, mint a kelet-európai átlag (81 pont), és mindössze négy ponttal marad el a nyugat-európai átlagtól. Európa legbiztonságosabb országai – Norvégia, Izland és Finnország – egyaránt 93 pontot értek el.

Venezuela 44 ponttal végzett a lista végén.