Sorra dőltek a rekordok az európai futballpiacon

2018.06.07. 15:19

Minden korábbinál nagyobb összegek forogtak a legutóbbi szezonban az európai futballbizniszben. Újabb bevételi csúcsok születtek a kontinens vezető klubjainál.

Pénzügyi rekordot döntött az európai profi labdarúgósport élvonala, a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég összesítése szerint a 2016/17-es szezonban az európai futballpiac először lépte át a 25 milliárd eurót. Az elért 25,5 milliárd eurós forgalom 4 százalékos emelkedést jelent a 2015/16-os adatokhoz képest.

A növekedés fő hajtóerejét az „öt nagy", vagyis az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol első liga adta. Ezek együttes bevétele 2016/17-ben 1,3 milliárd euróval, 14,7 milliárd euróra emelkedett, ami 9 százalékos növekedést jelent.  Az angol Premier League, a német Bundesliga és a spanyol La Liga működési szintű eredménye egyenként most először meghaladta a 300 millió eurót.
A Premier League klubjai a bevételi versengésben továbbra is utcahosszal megelőzik az európai ligákat: az angol futball felső osztályának együttes bevétele 2016/17-ben - az évad egészére vetített átlagos árfolyamon átszámolva - 5,3 milliárd euró volt az előző szezonban mért 4,9 milliárd euróval szemben. A Premier League tavalyi bevételei 86 százalékkal haladták meg a második helyezett spanyol La Liga 2,85 milliárd eurós éves bevételét.

Forrás: AFP/Oli Scarff

A harmadik helyen a Bundesliga áll 2,79 milliárd euróval, a negyediken az olasz Serie A klubjai 2,075 milliárd euróval, és a felső ötös mezőnyt a francia Ligue 1 zárja 1,64 milliárd eurós bevétellel.
A Serie A bevételei most először haladták meg a 2 milliárd eurót, miután 8 százalékkal növekedtek egy év alatt. Ez nem kis részben egyetlen klub, az Internazionale bevételnövekményének eredménye. A stadionkihasználtság rangsorát a Premier League vezeti, 96 százalékos átlagos telítettséggel.