Sorra dőltek a rekordok az európai futballpiacon

fbl Horizontal
Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho (R) looks on as Chelsea's Italian head coach Antonio Conte (L) gestures during the English Premier League football match between Manchester United and Chelsea at Old Trafford in Manchester, north west England, on April 16, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál nagyobb összegek forogtak a legutóbbi szezonban az európai futballbizniszben. Újabb bevételi csúcsok születtek a kontinens vezető klubjainál.
Vágólapra másolva!

Pénzügyi rekordot döntött az európai profi labdarúgósport élvonala, a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég összesítése szerint a 2016/17-es szezonban az európai futballpiac először lépte át a 25 milliárd eurót. Az elért 25,5 milliárd eurós forgalom 4 százalékos emelkedést jelent a 2015/16-os adatokhoz képest.

A növekedés fő hajtóerejét az „öt nagy", vagyis az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol első liga adta.

Ezek együttes bevétele 2016/17-ben 1,3 milliárd euróval, 14,7 milliárd euróra emelkedett, ami 9 százalékos növekedést jelent. Az angol Premier League, a német Bundesliga és a spanyol La Liga működési szintű eredménye egyenként most először meghaladta a 300 millió eurót.

A Premier League klubjai a bevételi versengésben továbbra is utcahosszal megelőzik az európai ligákat: az angol futball felső osztályának együttes bevétele 2016/17-ben - az évad egészére vetített átlagos árfolyamon átszámolva - 5,3 milliárd euró volt az előző szezonban mért 4,9 milliárd euróval szemben.

A Premier League tavalyi bevételei 86 százalékkal haladták meg a második helyezett spanyol La Liga 2,85 milliárd eurós éves bevételét.

Forrás: AFP/Oli Scarff

A harmadik helyen a Bundesliga áll 2,79 milliárd euróval, a negyediken az olasz Serie A klubjai 2,075 milliárd euróval, és a felső ötös mezőnyt a francia Ligue 1 zárja 1,64 milliárd eurós bevétellel.
A Serie A bevételei most először haladták meg a 2 milliárd eurót, miután 8 százalékkal növekedtek egy év alatt. Ez nem kis részben egyetlen klub, az Internazionale bevételnövekményének eredménye. A stadionkihasználtság rangsorát a Premier League vezeti, 96 százalékos átlagos telítettséggel.