Szólt a NAV: a részvétel minden cégnek kötelező!

2018.06.08. 13:24

Július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla rendszer. A csaknem fél éve tartó tesztüzemből még három hét van hátra a számlázóprogramok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázóprogram beszerzésére. A kötelező adatszolgáltatásra való felkészüléshez minden információ megtalálható a NAV Online Számla aloldalán.

Júliustól minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz.

Az adatküldést legkönnyebben számlázóprogram használatával lehet megvalósítani, mert ebben az esetben az adatszolgáltatás gépek közötti kommunikáció keretében megtörténik. Olyan számlázóprogramra van szükség, amely alkalmas arra, hogy az adatokat automatikusan továbbítsa az Online Számla rendszerbe.

Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak.

A cégek képviselői 2018. június közepétől regisztrálhatnak az Online Számla rendszerbe (képünk illusztráció)Forrás: Nagy Attila [origo]

Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel. Az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázóprogramokra.

A NAV ingyenes, egyszerű, gyors, és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázóprogrammal, a hamarosan elérhető Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat. A számlaadatok beküldésének feltétele a regisztráció, amelyre a cégek képviselőinek június közepétől nyílik lehetőségük.

A felkészüléshez szükséges információkról a NAV ügyfélkapus tárhelyre érkező elektronikus levélben tájékoztatja a vállalkozások törvényes képviselőit. A regisztrációhoz és esetleges további információk eléréséhez célszerű ellenőrizni a tárhelyhez való hozzáférést, illetve annak, aki ilyennel nem rendelkezik, érdemes mielőbb ügyfélkaput nyitnia.

A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről minden információ fellelhető a NAV Online Számla aloldalán. Részletek, tesztelési lehetőség, műszaki leírások magyarul, angolul és németül: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/.