Trump szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolja a G7-eknek

2018.06.09. 17:12

Donald Trump amerikai elnök szabadkereskedelmi övezet létesítését javasolta a G7-országcsoport tagjai között a csoport kanadai csúcstalálkozójának szombati napján, mielőtt elutazott volna Szingapúrba.

Trump elmondta, ebben az övezetben nem volnának sem vámok, sem állami támogatások, sem kereskedelmi korlátok. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok igazságos hozzáférést követel magának a piacokon, és hogy vessenek véget az igazságtalan kereskedelmi gyakorlatoknak.

Az Egyesült Államokat évtizedeken át kihasználták

- jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy az "igazságtalan kereskedelmi megállapodásokért nem hibáztatja a G7-beli partnereit".

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója (b) és Donald Trump amerikai elnök a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA pool/Neil Hall)Forrás: MTI/EPA pool/Neil Hall

Trump kiválónak minősítette kapcsolatát a többi G7-es vezetővel, különösen Justin Trudeau kanadai kormányfővel, Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel, és nagyon jónak értékelte a kanadai csúcstalálkozót.