Vulkánkitörés, földrengés és futótűz esetén is lesz Airbnb szállás

La Tuna Canyon Fire Prompts Evacuations in Burbank GettyImageRank3 Accidents and Disasters fires wildfire weather heat wave climate change ENVIRONMENT nature. chaparral firefighters firefighting urban interface Verdugo Hills La Tune Canyon Tujunga Sun Val
Van, ahol már nem érdemes küzdeni
Vágólapra másolva!
Az Airbnb még az előző évben jelentette be, hogy dolgozik egy Open Homes nevű programon, amely lehetővé tenné a lakástulajdonosoknak, hogy katasztrófa esetén megosszák otthonukat az áldozatokkal, természetesen teljesen ingyen. A vállalat most bővíti a programot és a regisztrált tulajdonosok már a katasztrófa bekövetkezte előtt listázhatják ingatlanaikat, ahol elszállásolhatók a menekültek.
Vágólapra másolva!

Bulizz, fesztiválozz és kapcsolódj ki helyiekkel

A lakásmegosztással foglalkozó Airbnb új szolgáltatásokat fog indítani annak érdekében, hogy a felhasználók életük utazásán vehessenek részt. Parin Mehta szerint, egy jó nyaralás vagy utazás több összetevőből áll, ezért nekik is új lehetőségek után kellett nézniük, hogy még jobbá tegyék az élményt a felhasználóik számára.

Azon felül, hogy a szállás megvan, az emberek többsége különböző programokon is szeretne részt venni: elmenni étterembe, vagy meghallgatni egy koncertet.

Az Airbnb azt szeretné elérni, hogy a felhasználók megtapasztalják az adott ország kultúráját, helyi embereket ismerjenek meg és betekintést nyerjenek a mindennapi életükbe.

illusztráció Fotó: Rockstar Photographers

A legtöbb utazó nem tudja, hogy milyen helyekre érdemes ellátogatni azon kívül, ami az útikönyvben, vagy a különböző blogokon le van írva, a helyiek viszont pontosan tudják hova érdemes ellátogatni, melyik helyeket kell elkerülni.

Emellett, ha valaki egyedül utazik, az adott városban szerezhet magának társaságot, aki elkíséri ezekre a programokra.

Mehta kiemeli Tokiót, Szöult és Balit, ahol ugyan rengetegen megfordulnak évente, azonban ahhoz hogy lássák ezeknek a helyeknek a valódi arcát, már szükség van az ott élők segítségére. Az Airbnb új szolgáltatása éppen ebben fog segíteni.

Katasztrófa esetén ingyen szállás az Airbnb Open Homes-szal

A másik új szolgáltatás nem a turistákat célozza meg, hanem a bajbajutottakat. Az Airbnb bejelentette, hogy tovább bővítik azt tavaly bejelentett projektet, amely lehetővé teszi az ingatlantulajdonosoknak, hogy katasztrófa esetén megosszák lakásukat a szerencsétlenül jártakkal.

Az Open Homes nevű funkció annyiban változik, hogy már nemcsak a tragédia után lehet feltölteni az elérhető „menhelyeket”, hanem gyakorlatilag bármikor. Így ha bekövetkezik a baj, már egyből lehet látni, hogy mely lakások elérhetőek a válságkezelésre és az áldozatok elszállásolására.

Van, ahol már nem érdemes küzdeni Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Mcnew

Az Airbnb abban reménykedik, hogy ezzel az újítással gyorsabban tudnak majd reagálni és nagyobb segítséget tudnak nyújtani a hatóságoknak. A programra regisztrált ingatlantulajdonosok alapszintű kiképzést is kapnak majd az Airbnb-től. Évente több eseményt is rendez majd a cég, ahol ingyenesen részt vehetnek a Open Homes felhasználói, emellett pedig a helyi hatóságokkal közreműködve dolgoznak majd ki vészforgatókönyveket.

Az Open Homes először Kaliforniában, azon belül is San Joseban indul el, de hamarosan más amerikai városokra is kiterjesztik a szolgáltatást.

A nemes szándék mellett természetesen magára is gondol az Airbnb, hiszen jó néhány várossal megromlott a cég viszonya. Valószínűleg éppen ezeket a területeket célozzák majd meg az új programmal, ezáltal pedig elnyerhetik a lakosság szimpátiáját.

illusztráció Forrás: AFP/Miguel Riopa

Az elmúlt időben több nagyváros is nekiment a vállalatnak, mert a rövid távú lakáskiadás egyre nagyobb problémát jelent. Korábban az Origo is megkérdezett szakértőket, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét is az Airbnb hatásairól Magyarországon. A részletes cikket ITT olvashatják.

Az Airbnb szintén kiemelte, hogy az Open Homes közössége a 2017-es indulása óta 17 ezer éjszakát biztosított rászorulóknak.