Hőbomba: nem lesz elég a jégkrém nyáron

2018.06.11. 10:27

Nem bírnak lépést tartani a gyártók a kereslettel, ezért jégkrémhiányra kell számítani Európában az idei nyáron.

Jégkrémhiányra kell számítani egész Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt – közölte az InfoRádióval a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára. Intődy Gábor szerint eljutnak ugyan a hűsítő édességek a boltokba, de hamar kifogyhatnak a kereskedők a készletekből.

Több milliárd dolláros piac

Hatalmas a jégkrémpiac – hangsúlyozta Intődy Gábor. Csak az importforgalom meghaladja a 3 milliárd dollárt, a beérkező mennyiség pedig több mint egymillió tonna. Ráadásul a globális piac is folyamatosan bővül – tette hozzá a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

Hiánycikk lehet a jégkrémből EurópábanForrás: Ács Bori

Mivel időjárásfüggő termékről beszélünk, azt gondolhatnánk, örülnek a jégkrémgyártók a nagy melegnek, de a szakember elmondta, a globális felmelegedés miatt egyes minőségi alapanyagokat egyre nehezebb beszerezni, például a gyümölcsöket.

A jégkrémgyártók egyik szeme valószínűleg sír, a másik nevet – fogalmazott.

Idén nyáron egész Európában jégkrémhiány várható.

Ez nem azt jelenti, hogy ha valaki jégkrémet keres, feltétlenül üres polcokat fog látni, de azt igen, hogy gyorsabban ürülnek a készletek – magyarázta a szövetség titkára.

Lesz, hogy nem lesz

Időnként szűkülhet a kínálat, vagy nagyon meleg napokon el is fogyhat a készlet. A kereslet növekedésén kívül ezt Magyarországon a munkaerőhiány is tetézi – tette hozzá Intődy.

Az alapanyagok hiánya és a kereslet növekedése is hozzájárul a várható készlethiányhozFotó: Pályi Zsófia - Origo

Bár eddig hazánkban nem volt változás a jégkrémek árában, arra számítani lehet, hogy ha az alapanyagköltségek megugranak, a termékek is drágulhatnak.

A gyártóktól nem kaptunk olyan jelzést, hogy jelentős változás lenne az árazásban - mondta Intődy Gábor.