Újabb húsz Aldi áruházból mentik az élelmiszereket

Aldi
A logo is pictured on a sign outsude an Aldi supermarket store in London on September 26, 2016. Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek megmentése és rászorulók számára való eljuttatása érdekében az ALDI Magyarország tovább bővíti partnerségét az Élelmiszerbankkal, és hamarosan 72 áruház vesz részt a programban - írja a vállalat az Origóhoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A globális statisztikák szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, miközben 1,3 milliárd ember éhezik, holott az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer egynegyedéből a világ összes éhezője jól lakna. Ezen kíván változtatni az Élelmiszerbank, amely tavaly Magyarországon több mint 300 ezer embernek juttatott el 9300 tonna élelmiszeradományt 5,2 milliárd forintot meghaladó értékben.

Újabb 20 áruházát vonja be az ALDI az élelmiszermentő programjába Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Fogyasztásra alkalmas élelmiszerek

Az ALDI 2016 óta működik együtt az Élelmiszerbankkal, és egyre több üzletéből jutnak el nap mint nap

az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek az Élelmiszerbank és partnerszervezetei segítségével oda, ahol arra szükség van.

Ilyenek az előző este zárás után megmaradt és a polcokról összegyűjtött termékek a látványpékségből; az elszállítás napján lejáró csomagolt és csomagolatlan pékáru, az előző napról megmaradt közvetlen beszállítású, csomagolatlan pékáru; csomagolatlan és csomagolt zöldség-gyümölcs, amely értékesítésre már nem, de fogyasztásra még alkalmas; valamint az elszállítás napján lejáró hűtött és szortiment termékek; a sérült, de nem átlyukadt csomagolású, fogyasztásra alkalmas szortiment termékek.

Rengeteg, fogyasztásra még alkalmas élelmiszer végzi a szemétben, ezen próbálnak változtatni az együttműködéssel (illusztráció) Forrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

Az áruházlánc és az Élelmiszerbank

az élelmiszerbiztonsági szabályok maximális betartásával, közös erővel igyekeznek mérsékelni az élelmiszerpazarlást,

és eljuttatni a megmenthető termékeket azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van az ilyen jellegű segítségre.

Nő a megmentett élelmiszer mennyisége

Az átadandó élelmiszereket természetesen gondosan csomagolva (hűtött áruk esetében hungarocell dobozokban a hűtőcellában, a hűtést nem igénylő termékeket zsákokban és kartonokban) tárolják, ügyelve arra, hogy ne keveredhessenek a selejttel, illetve az egyéb, értékesítésből kivont áruval.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a diszkontlánc együttműködése során, az élelmiszerbiztonsági szabályok maximális betartásával történik az ételadományok kezelése (illusztráció) Fotó: Szabó Gábor - Origo

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

2017-ben 9300 tonna mentett élelmiszert,

több mint 300 000 embernek juttattak el.

Az ALDI-nál jelenleg országszerte 52 üzletben folyik az élelmiszermentés, és továbbiak bevonásáról is szó van: hamarosan újabb 20 áruház csatlakozik a programhoz.

Az elszállított mennyiség üzletenként változik, de havonta mintegy 50-55 000 kilogramm élelmiszert mentenek meg az együttműködésnek köszönhetően az ALDI üzletekből. Az áruházlánc törekszik arra, hogy egyre több magyarországi üzletével vegyen részt a programban.