Rálépnek az adósságfékre Csehországban, hitelplafon lakásvásárlásnál

pénz ház lakáshitel
Home ownership becomes burden when debt exceeds property value
Vágólapra másolva!
Csehországban központi szabályozással szeretnék megóvni a lakosságot a túlzott eladósodástól: korlátozzák a felvehető lakáshitelek nagyságát. Ezzel egyébként nem találnak ki semmi újat, csupán egy fejlettebb hitelezési kultúrával rendelkező országokban már működő rendszert vesznek át.
Vágólapra másolva!

A cseh központi bank a hitelfelvevők éves keresetének kilencszeresében határozza meg a felvehető jelzáloghitelek plafonját, mivel attól tart, hogy egy esetleges gazdasági visszaesés idején a túlságosan nagyra duzzadt hitelállomány destabilizálhatja a pénzügyi rendszert.

A hitelek folyósításánál eddig nem létezett felső korlát, a jegybanknál azonban már most gondolnak a rosszabb időkre.

„Ha nem is egyik napról a másikra, de egyszer rosszabbra fordulhatnak a dolgok, ha pedig a kamatok vagy a munkanélküliek száma emelkedésnek indul, a túlzott mértékben eladósodott háztartásoknak nehézségei támadhatnak a hitelek visszafizetésénél" – idézte a cseh nemzeti bank elnökének szavait a Reuters.

Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A hitelplafon korlátozása októbertől lép életbe, s piaci információk szerint hasonlót terveznek Szlovákiában is, ott nyolcszoros szorzóval.

A loan-to-income (LTI), vagyis a kereset nagyságához kötött hitelkeret a fejlett piacgazdaságokban már ismert modell, Csehországban azonban – mint ahogy Magyarországon sem – eddig nem alkalmazták.


Az elmúlt időszak gazdasági fellendülése, a rendkívül alacsony kamatlábak és a rekord alacsony munkanélküliség egytől-egyig felfelé nyomta az ingatlanárakat az országban. Különösképpen a fővárosban, Prágában, ahol az ingatlanárak az idei első negyedévben 8,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest a Deloitte lakásárindexe szerint. Országos szinten pedig 2014 óta 47 százalékkal lettek drágábbak az átlagos négyzetméterárak.