Akár még nyereséges is lehet az oroszországi vb

fbl Horizontal Russian model and ambassador for the 2018 World Cup, Victoria Lopyreva presents the official match ball, named "Krasava", during the draw for the 2017 FIFA Confederations Cup at the tennis academy center in Kazan on November 26, 2016. / AFP
Russian model and ambassador for the 2018 World Cup, Victoria Lopyreva presents the official match ball, named "Krasava", during the draw for the 2017 FIFA Confederations Cup at the tennis academy center in Kazan on November 26, 2016. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Vágólapra másolva!
Egész Oroszország abban reménykedik, hogy a csütörtökön induló labdarúgó-világbajnokság alatt mindenki rájuk figyel majd. A szakértők szerint rövid távon hatalmas lökést adhat az orosz gazdaságnak az esemény, azonban arra már kevesebben számítanak, hogy ez a lendület kitart. Ez az első alkalom, hogy Oroszország labdarúgó világbajnokságot rendezhet, ráadásul egyből minden idők legdrágább vébéje lesz ez, hiszen 14 milliárd dollárt költöttek rá.
Vágólapra másolva!

Oroszország nyitja meg a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Szaúd-Arábia ellen. A hazai pálya előnye ellenére sem várható el az orosz csapattól, hogy túlzottan messzire jussanak a tornán, ráadásul az ország gazdasága sem kapja meg a várt lökést a CNBC szerint.

A Moody's tanulmánya szerint Oroszországnak rövid távú gazdasági fellendülést jelenthet majd.

A leginkább az infrastruktúra kamatozik majd a világbajnokságból, de még ebben a szektorban sem lesz nagyon erőteljes előrelépés. A Moody's hozzátette, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó befektetések az összes idei, oroszországi befektetésnek csupán az egy százalékát tették ki.

Akár nyereséges is lehet a világbajnokság Forrás: Sputnik/Valeriy Melnikov

Kristin Lindow, a Moody's elemzője rámutatott, hogy a rendezvény csupán egy hónapig tart majd és az ennek köszönhető fellendülés nem lesz elég ahhoz, hogy stimulálja az 1,3 ezer milliárd dolláros orosz gazdaságot.

A McKinsey is kiadta saját tanulmányát a világbajnokság gazdasági hatásairól.

Ők is arra a következtetésre jutottak, hogy a vb nem lesz jelentős hatással az orosz gazdaságra. Oroszországnak 14 milliárd dollárba került az esemény, a McKinsey szerint a világbajnokság 15 milliárdos pozitív hatással lesz az ország GDP-jére. Összességében tehát az ő olvasatukban akár még nyereséges is lehet a vb megrendezése.

Victoria Lopyreva, a világbajnokság nagykövete Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A McKinsey részben cáfolja a Moody's-t, mert ők úgy vélik, hogy a turizmus fellendülése és az országimázs javulása miatt a világbajnokság pozitív hatásai a következő 3-5 évben is érezhetőek lesznek. Utaltak a 2014-es téli olimpiára, amelyet szintén az oroszok rendeztek Szocsiban és a rákövetkező évben 1,5 millióval több turista látogatta meg az országot.

A Moody's arra számít, hogy a világbajnokság alatt 570 ezer külföldi és 700 ezer belföldi turista vesz majd rész a rendezvényeken.

Rövid távon biztosak abban, hogy komoly fellendülés lesz a szállodaiparban és a vendéglátóiparban, külön kiemelik a moszkvai repteret, amely vélhetően a legtöbbet profitálja majd az utazó focirajongókból.

A Spartak stadion Moszkvában Forrás: AFP/Mladen Antonov

Moszkva és Szentpétervár lesznek a legkedveltebb turisztikai célpontok. Az utóbbi városban 400 ezer látogatóra számítanak. Az Euromonitor szerint részben a vébé miatt 2022-ig éves szinten 4 százalékkal több turista keresi majd fel az országot és ez összességében eléri majd a 37 millió utazást. Az Euromonitor arra számít, hogy idén 1,4 százalékkal több turista látogatja meg Oroszországot, mint egy évvel korábban.