Az üzemeltetők naprakész információkat kapnak arról, mennyien használják az automaták, és azt is látni fogják, melyik termékből fogy a legtöbb. A Magyar Posta felhívta az üzemeltetők figyelmét: június 30-áig az automatákat be kell szerelni és össze kell kötni az adóhivatal informatikai rendszerével.

Az új rendszer az online pénztárgépekhez és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzéséhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja. Az étel- és italautomaták felügyeleti szolgáltatója a Magyar Posta lesz. 

Magyar Posta közölte, hogy június 15-ig  23 ezer automata felügyeleti egységet adtak ki, az üzemeltetőkkel 27 ezer automata felszereléséről kötöttek szerződést.

Az automataberendezések üzemeltetői gépenként 120 000 forintos támogatást igényelhettek az AFE telepítés eszköz- és szerelési költségeire. Ahhoz, hogy az üzemeltetők az igényelt támogatást meg is kaphassák - a támogatásra való jogosultság mellett - szükséges, hogy az érintett automatába 2018. június 30-áig beszereljék a felügyeleti egységet, és azt összekössék a NAV informatikai rendszerével - írja közleményében a Magyar Posta.