Jelentősen nőtt a mezőgazdaságban dolgozók fizetése

2018.06.16. 08:56

A magyar mezőgazdaság még mindig szakemberhiánnyal küzd, legalább 50 ezer emberre lenne szüksége az ágazatnak. Nagy István agrárminiszter a Magyar Időknek adott interjújában azt mondta, olyan jogszabályi javaslatokat készítenek elő, amelyek több közfoglalkoztatottat ösztönöznek arra, hogy az idénymunka után hosszú távon is az agráriumban helyezkedjenek el.

A mezőgazdaságban 2012 és 2017 között 31 százalékkal emelkedtek a bérek. A növekedés tavaly volt a legnagyobb, egy év alatt nettó 12,8 százalék.

A közmunkaprogramban jelenleg 150 ezren vesznek részt, bőven van tehát lehetőség arra, hogy a közfoglalkoztatottak közt megtalálják azokat, akik hajlandóak magasabb bérért a mezőgazdasági munkát választani - mondta Nagy István a Magyar Időknek.

Első lépésként azt szeretnék elérni, hogy a közmunkások mezőgazdasági idénymunkát vállaljanak. Az agrártárca korábban javasolta az egyszerűsített munkavégzés közterhének elengedését is. Ez jó irány, mivel éppen az a kormány és a közfoglalkoztatási program célja, hogy a közmunkások végül a munka világában találjanak megélhetést. A mezőgazdasági idénymunka ennek első lépése lehet - mondta a miniszter.

A hosszú távú cél az, hogy a közmunkások ne csak alkalmanként dolgozzanak a mezőgazdaságban, hanem teljes állásban. Ezért olyan ösztönzők kialakításán dolgoznak, amelyek a gazdákat és a közfoglalkoztatottakat is érdekeltté teszik ebben.