A SpinLaunch startup azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szokatlan megoldást találtak a rakéták kilövésére. A projektet számos befektető támogatja, köztük az Airbus is, így a vállalat már 40 millió dollárt gyűjtött össze a terv megvalósításához.

A SpinLaunch katapult segítségével sokkal olcsóbbá kívánja tenni a rakáték űrbejuttatását. A tudomány jelenlegi állása szerint hihetetlen sok energiára van szükség ahhoz, hogy egy rakéta elemelkedjen a földtől, ráadásul nagy mennyiségű üzemanyagot is elhasznál, így igen költséges megoldásnak mondható.

A Bloomberg szerint ahelyett, hogy üzemanyag és folyékony oxigén keverékét használnák a rakéta meghajtásához, inkább körbe-körbe kezdik el pörgetni, 5000 kilométeres óránkénti sebességgel, majd a megfelelő pillanatba elengedik.

illusztrációForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A SpinLaunch áramot használna a rakéták felpörgetésére, emellett pedig szeretnék lerövidíteni rakétafellövést megelőző előkészületi időt. Jonathan Yaney, a vállalat vezérigazgatója szerint ezzel a technológiával akár napi több rakétát is katapultálhatnának az űrbe,

az elsőt pedig a tervek szerint már 2022-ben elindítanák.

Várhatóan katapultálásonként 500 ezer dollárt kér majd a vállalat. Yaney hozzátette, hogy az űr hatákonyabb felderítéséhez okosabb, fejlettebb technológiákra és megoldásokra van szükség. A SpinLaunch emellett megújuló energiák használatával is képes lesz üzemelni, így nem kell majd veszélyes és környezetre káros anyagokat használniuk.

Érdekesség, hogy nem a SpinLaunch az első, amely hasonló technológiával kísérletezik, hiszen a NASA is foglalkozott ilyen berendezéssel, azonban az inkább egy centrifugára hasonlított. A NASA végül lefújta a projektet, mert nem volt eléggé költséghatékony.