Hogyan számoljuk el a költségeket a cégautó után?

autó gépkocsi Audi
Audi RS5
Vágólapra másolva!
Az adózók többsége tisztában van azzal, hogy ha cégautót vásárol (vagy lízingel), akkor cégautóadót kell fizetnie, akár még akkor is, ha a személygépkocsi után költséget nem számol el. Vannak azonban olyan kérdések a személygépkocsikhoz kapcsolódó költségek társaságiadóbeli elszámolásával kapcsolatban, melyek gyakran okoznak bizonytalanságot az adózóknak és a könyvelőknek. Az Adózóna.hu körbejárta a kérdést.
Vágólapra másolva!

Ha egy kft. személygépkocsit vásárol egy használtautó-kereskedésből, amelyet az ügyvezető fog használni a cég ügyeinek intézése során, akkor a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. számú melléklet B) rész 6. pontja szerint teljes egészében elszámolható költség a cégautó használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás.

A tao-törvény hatálya alá tartozó adózó a járművek bekerülési értékét (beszerzési árát) a tárgyi eszközökre vonatkozó általános szabályok szerint számolhatja el. Ezen eszközök bekerülési értékét értékcsökkenési leírás útján kell figyelembe venni, kizárólag szabályszerűen kiállított számlák alapján.

Az ilyen módon dokumentált költségeket a tao-törvény az adóalapnál is elismeri.

Nem minden egyértelmű a céges autó költségeinek elszámolása során Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tao-törvény 3. számú melléklet B) rész 6. pontja alapján a cégautóhoz kapcsolódó költségek elismertek a társasági adóban, függetlenül attól, hogy a cégautóval megvalósul-e a magáncélú használat (is).

A társasági adóban tehát vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek minősül a céges autó költségeinek magánhasználatra eső hányada is.

A tao-törvény nem ír elő útnyilvántartás vezetési kötelezettséget a cégautó használatára tekintettel sem a saját tulajdonú, sem a pénzügyi lízing keretében használt személygépkocsikra. Megfontolandó azonban az útnyilvántartás vezetése, melyről a cikk szerzője, dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász részletesen kitér az Adózóna.hu cikkében.

Amennyiben a gazdasági társaság a tulajdonában lévő cégautót magánhasználatra adja át, az a magánszemélynél adómentes jövedelem lesz, mely után a kifizetőnek sem keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége.