Tűz volt a Tesla egyik gyárában, Musk szabotázsról beszél

elon musk
Elon Musk szerint veszélyes lehet az emberekre a mesterséges intelligencia
Vágólapra másolva!
A Tesla vezetője sosem volt hétköznapi figura, mostanában viszont mintha kicsit kezdene becsavarodni. Korábban már többször is írtunk róla, a Model 3, a Tesla első népautójának gyártása nem halad a tervek szerint. Most kiderült ennek a pontos oka is, szerinte az egyik dolgozó próbálja szabotálni a teljes céget.
Vágólapra másolva!

A Tesla vezetője sosem volt hétköznapi figura, mostanában viszont mintha kicsit kezdene elrugaszkodni a valóságtól. Többször is írtunk már róla, hogy a Model 3, a Tesla első népautójának gyártása nem halad a megfelelő ütemben. Most kiderült ennek a pontos oka, Elon Musk szerint az egyik dolgozó próbálja szabotálni a teljes céget.

Elon Musk korábban bevallotta, hogy a Tesla sikertelenségének fő oka, hogy túlzásba vitték az automatizációt, azonban a probléma másik forrása, hogy a vállalat tapasztalatlan, főleg a tömeggyártás területén. Musk meglehetősen gyorsan változtatja a véleményét, hiszen beismerő vallomást alig néhány hete hallottunk tőle, ma viszont már teljesen más álláspontot képvisel.

A Tesla Model 3 belseje Forrás: AFP/Frank Duenzl

Nemrég arról beszélt, hogy az e-korszak zászlóshajóját - a Teslát - a nagy olajvállalatok próbálják meg eltüntetni. Azonban a napokban egy másik elmélettel állt elő azzal kapcsolatban, hogy miért nem sikerült még a Teslának fennállása óta egyetlen nyereséges évet sem felmutatnia.

Musk úgy gondolja, hogy egyik dolgozója szabotálja a Model 3 gyártását azzal, hogy hátráltatja a gyártást, és érzékeny információkat ad át a versenytársaknak.

Ez a feltevés egy cégen belül küldött e-mailből derült ki, amelyet egy második is követett. Az elsőben arról ír, hogy értesülései szerint a Tesla egyik dolgozója módosította a gyártósort irányító számítógépes rendszert, valamint egy sor titkosított adatot is letöltött a cég számítógépeiről, és az adatokat továbbította a riválisoknak.

Elon Musk Forrás: AFP/Eric Piermont

A második e-mailben arról számolt be, hogy kisebb tűz volt a Tesla egyik gyárában. Mint írja: „az eset nehezen magyarázható. Senki nem sérült meg, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy a gyártás leálljon. Lehet, hogy csak egy véletlen volt, de ahogyan Andy Grove mondja, csak a paranoiások élik túl”. Az üldözési mánia valóban tombol Muskban, hiszen az első e-mailben azt is megemlítette, hogy „rengeteg vállalat kívánja a Tesla halálát”.

A Fox Business arra is felhívja a figyelmet, hogy a Tesla részvényeit shortolják a leggyakrabban az amerikai tőzsdén, vagyis sokan számítanak arra, hogy a vállalat hamarosan összeomlik.

Jelenleg a spekulánsok 12,82 milliárd dollárral fogadnak a Tesla ellen.

Ennek ellenére a részvényeik fokozatosan kúsznak felfelé, mióta Musk bejelentette, hogy a következő negyedévben már nyereséges lehet a cég.

Musk úgy döntött, hogy figyelmezteti azokat, akik ellene vannak, és Twitteren üzent a shortolóknak: három hetük van, mielőtt a short pozíciójuk felrobban. Ezzel arra utalt, hogy várhatóan addigra éri el a Model 3 gyártása a beígért 5 ezres heti darabszámot, ez pedig hihetetlen nagy lökést adna a Tesla-papíroknak. Persze ezt az ígéretet már nagyjából egy éve hallgatja mindenki a Tesla vezetőjétől, és meglepően sokan még mindig vakon bíznak benne.