Az ITi képzések a legnépszerűbbek a felnőttoktatásban

nk20160418
Egy informatikai hálózati rendszerüzemeltető-tanuló a IX. Szakma Sztár Fesztiválon megrendezett III. SkillsHungary szakmai verseny döntőjében, a budapesti Hungexpón
Vágólapra másolva!
Évről – évre nő azoknak a felnőtteknek a száma, akik visszaülnek az iskolapadba, hogy új szakmát tanuljanak. Jelenleg is több ezren vesznek részt ilyen jellegű képzéseken országszerte, ezek közül a legkeresettebbek az informatikát érintik, de folyamatosan nő az érdeklődés a fotográfiai, grafikusi, cukrász, illetve állatgondozó kurzusok iránt is.
Vágólapra másolva!

Hasonlóan a nemzetközi trendekhez idehaza is az informatikai vállalkozások szívják fel a legtöbb munkavállalót. Az ezen a területen működő multinacionális cégek és a gombamód szaporodó startupok, kkv-k egyaránt keresik az embereket a legkülönbözőbb pozíciókra.

– hangsúlyozta Herczeg Rudolf, a Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője. A szakember hozzátette, hogy korántsem arról van szó, hogy a számítógépes alapismereteket fejlesztő képzéseket kapták volna fel az emberek. Inkább a speciális igényeknek való megfelelés került előtérbe. A többség a haladó szintű táblázatkezelést, az informatikai rendszerüzemeltetést és a szoftverfejlesztést érintő képzések iránt érdeklődik. A paletta pedig folyamatosan bővül. Már az alkalmazás – és mobilfejlesztői OKJ-s végzettséget adó tanfolyamok is megjelentek a hazai felnőttképzési piacon.

Csalóka lenne azt gondolni, hogy csak az informatika áll az új szakmát keresők figyelmének a középpontjában.

A biztos jövőt sokan még mindig a szakács, pincér, vagy éppen a gépi forgácsoló mesterség elsajátításában látják.

Bár a legtöbben a jövőbeni jobb fizetések elérése miatt válogatnak a szakmák között, a tanfolyamokra jelentkezők közt egyre bővül azoknak a nőknek a száma is, akik a gyerekvállalás után keresik az utat vissza a munkaerőpiacra. Az elemzés szerint ők zömmel olyan állásban gondolkodnak, amely igazodik a kicsik körüli családanyai teendőikhez.

Ennek megfelelően sokuk nyitott a fogászati asszisztens, a pedagógiai és családsegítő munkatárs, vagy éppen a gyógypedagógiai segítő munkatárs képzések iránt.

Az informatikai képzéseket főleg a vonzó fizetések miatt keresik Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha a jövőbe tekintünk, akkor várhatóan két szegmensnek nőhet igazán a népszerűsége a hazai felnőttoktatási piacon.

Az egyrészt a jogszabályilag végzettséghez kötött szakmáké, amelyekhez egyebek mellett a szakács, a fotós, vagy akár a habilitációs kutyaképző hivatás is tartozik. Másrészt az olyan trendi, felkapott mesterségek is nagyobb figyelmet kaphatnak az elkövetkező években, mint a kézműves élelmiszeripari szakemberekké, illetve a táplálkozásra, ételérzékenységre odafigyelő szakácsoké és cukrászoké.