A csaló bankvezér, aki térdre kényszerítette Írországot

David Drumm
David Drumm, az egykori Anglo Irish Bank volt vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
David Drumm, az egykori Anglo Irish Bank (AIB) vezérigazgatója hatéves börtönbüntetést kapott. Ez a leghosszabb időtartamú börtönbüntetés, amit bankcsőddel kapcsolatban valaha kiszabtak. Emellett a pénzintézet bedőlése az eurózóna legnagyobb összegű állami mentőcsomagjához vezetett.
Vágólapra másolva!

A 2008-as pénzügyi válság idején Drumm két másik vezetőtársával és egy rivális pénzintézet vezetőjével összejátszva azt a látszatot keltette a részvényesekben, mintha a bank a valóságosnál 7,2 milliárd euróval nagyobb fedezettel rendelkezne. Az éves pénzügyi kimutatást úgy sikerült kozmetikázniuk, hogy az egyik versenytárs, az Irish Life&Permanent bank ideiglenesen rendelkezésükre bocsátotta ezt az összeget.

Ebben az időszakban az egész ír bakszektoron végigsöpört a válság, s 2009-ben az AIB is összeomlott, miután a pénzükért aggódó betétesek megrohamozták a pénzintézetet.

Végül az ír államnak kellett megmentenie a helyzetet egy 29 milliárd eurós bankmentő-csomaggal. Az ügyben a másik két gyanúsított 2-3,5 évig terjedő börtönbüntetést kapott - olvasható a Guardian beszámolójában.

David Drumm, az egykori Anglo Irish Bank volt vezérigazgatója Forrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Az Anglo Irish Bank ma már a negatív jelképe a nyakló nélküli lakáshitelezésnek, amely átmenetileg fellendítette ugyan a Kelta Tigris ingatlanpiacát, később azonban a kialakult jelzálog-hitel buborék térdre kényszerítette az egész országot.