Az év második felében sem változik a Diákhitel1 kamata

2018.06.21. 15:48

Továbbra is 2,3 százalék marad a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata a 2018. július 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamata 0 százalék, köszönhetően az állami kamattámogatásnak.

Idén július 1-től továbbra is 2,3 százalék marad a Diákhitel1 kamata, így a 17 éves fennállása óta a legkedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a szabad felhasználású hitelforma. A kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlába 2017 októbere óta 0 százalék. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek.

A hitelben részesültek száma másfél évtized alatt meghaladta a 390 000 főt, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 334 milliárd forintot. Az impozáns számadatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában, és komoly segítséget jelent a diákoknak főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során.

Az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, valamint magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől.

illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Jacob Ammentorp Lund/Jacob Ammentorp Lund

A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések, amely hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központ számára. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a Társaság számára.

A Diákhitel felvehető összegei a 2018/19-es tanévben a következőképpen alakulnak: a szabad
felhasználású Diákhitel konstrukció esetében havi 15 és 70 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.