Hétszer csaptak le a webáruházra a fogyasztóvédők

2018.06.22. 07:03

Fél éven belül hét jogerős határozatot hozott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az eMAG webáruházzal szemben. A súlyos jogsértést elkövető online shopok száma jelenleg 287 az NFH nyilvántartásában, ám nem túlzottan egyszerű a tájékozódás, ha nem szeretnénk olyan vállalkozástól rendelni, amellyel szemben korábban már volt valamilyen eljárás.

A megbírságolt webáruházak közül a listavezető az eMAG, ugyanis fél éven belül hét jogerős elmarasztaló fogyasztóvédelmi határozatot hoztak vele szemben. Ám a forgalmat tekintve piacvezető Extreme Digital is háromszor fennakadt már a rostán (mindhárom esetben 150 ezer forint volt a bírság összege).

A fogyasztóvédelmi hatóság honlapján jelenleg 287 súlyos jogsértést elkövető online áruház szerepel, amelyek nevét közzé kell tenni és két évig kötelező szerepeltetni a nyilvántartásban. A blokk.com tapasztalatai szerint a nyilvánosságra hozatal meg is történik, ám elég nehéz megtalálni a határozatokat a honlapon.

Munkában az egyik csomagküldő hálózat alkalmazottaiForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Egyes megbírságolt webáruházak nem szerepelnek a súlyos vétséget elkövetőkről vezetett külön listán (sem az eMAG, sem az Extreme Digital). A velük kapcsolatos eljárásokat egy másik rubrikában, a jogerős határozatok között kell keresni, mert ott találhatók meg. Ez sajnos nem könnyíti meg a fogyasztó dolgát a tájékozódást illetően.
A webáruházak toplistáján a piaci részesedést tekintve előkelő, dobogós helyet foglalt el a korábbi években az eMAG webáruház. Érdemes róla tudni, hogy romániai székhellyel működik, magyar nyelvű honlapja ugyan van, de mindent kintről irányítanak (ami persze sok más hasonló vállalkozásnál is előfordul). A cég neve SC Dante International SA, a hazai vásárlók azonban csak eMAG néven ismerik.
Létezik ugyan egy Dante International Kft., de ez a magyar székhelyű társaság a cégnyilvántartás szerint világháló-portál szolgáltatást végez főtevékenységként, s tavaly 2,3 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el eredmény beszámolója alapján. A bukaresti székhelyű Dante International a dél-afrikai Naspers befektetőcsoporthoz kapcsolódik. A korábbi webshop-toplisták szerint az eMAG magyarországi forgalma 20 milliárd forint körül mozoghat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK