Teljes összeomlásra figyelmeztet a tőzsdeguru

1987-es tőzsdepánik
A trader (c) on the New York Stock Exchange looks at stock rates 19 October 1987 as stocks were devastated during one of the most frantic days in the exchange's history. The Dow Jones index plummeted over 200 points in record trading. / AFP PHOTO / MARIA BASTONE
Vágólapra másolva!
Egyre többen figyelmeztetnek egy küszöbön álló pénzpiaci válságra. Most egy újabb tőzsdeguru csatlakozott hozzájuk, akinek igen érzékeny lehet a „szeizmográfja”, mert megjósolta, sőt még profitált is a három évtizeddel ezelőtti krachból, amikor az amerikai tőzsdeindex egyetlen nap alatt elvesztette értékének közel negyedét. Jó hír talán, hogy szerinte az év végén még jöhet egy nagyobb emelkedő hullám a pénzpiacokon.
Vágólapra másolva!

Paul Tudor Jones hedge-fund menedzser, aki előre látta az 1987-es tőzsdei összeomlást, most azt jövendöli, hogy ismét félelmetes gazdasági válsággal nézünk szembe. Ráadásul szerinte a következő krízis idején a monetáris politika eszköztára gyorsan ki fog merülni, mert nem rendelkezünk pénzügyi stabilizáló eszközökkel.

Jones arra is figyelmeztetett a Goldman Sachs rendezvényén, hogy az a pénzügyi politika, amellyel az amerikai központi bank, a Fed igyekezett kezelni a 2007-2009-es pénzügyi válságot, a következő összeomlás alkalmával már nem lesz alkalmazható.


A milliárdos befektető ugyanakkor hozzátette, hogy noha sok részvény már túlzottan drága a New York-i tőzsdén, az újabb krízis előtt még jöhet egy felívelő szakasz: ismét komoly emelkedésnek indulhatnak a részvény- és a kötvényárfolyamok az év vége felé.

Brókerek a New York-i tőzsdén Forrás: AFP/Maria Bastone

Jones széles körben ismert arról, hogy megjósolta az emlékezetes 1987-es tőzsdei összeomlást (és szépen profitált is belőle), amikor az amerikai Dow Jones index októberben egyetlen nap alatt 23 százalékot veszített az értékéből.

Ilyen mértékű esés sem előtte, sem azóta nem következett be a legnagyobb egyesült államokbeli cégek részvényeit tömörítő index történetében. A Forbes magazin szerint Jones 4,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.