A kitermelés mérsékelt emelésében egyeztek meg az OPEC-tagállamok

OPEC, olaj, Bécs
Bécs, 2017. november 30. Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Vágólapra másolva!
A kitermelés mérsékelt emelésében állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai Bécsben, a szokásos félévenkénti tanácskozásukon, miután Szaúd-Arábiának sikerült meggyőznie az együttműködésről az ősrivális Iránt.
Vágólapra másolva!

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei abban állapodtak meg, hogy a kartellen kívüli szövetségeseikkel, élükön Oroszországgal,

- erősítette meg Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter.

Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter. Forrás: MTI/EPA/Lisi Niesner

Irak szerint a valóságban ez napi 770 ezer hordós emelkedést jelent majd, mert több ország, amelyekben nemrégiben csökkent a kitermelés, nehezen tudja majd elérni a teljes kvótáját.

Az OPEC-tagállamok szombaton tanácskoznak a kartellen kívüli nagy olajexportáló országokkal, és akkor öntik végleges formába a megállapodást, majd szeptember elején ismét összeülnek, hogy a tapasztalatok fényében felülvizsgálják az egyezséget.

A nagy olajfogyasztók, köztük

az Egyesült Államok, Kína és India sürgette az OPEC-tagokat, hogy növeljék kitermelésüket, nehogy hiány alakuljon ki a piacon és elszaladjanak az árak.

Irán, az OPEC harmadik legnagyobb kitermelője azt követelte, hogy a szervezet utasítsa el Donald Trump amerikai elnöknek az olajkínálat bővítését célzó felszólítását.

A teheráni vezetés arra hivatkozott, hogy

Mindazonáltal a szaúdi energetikai miniszternek a bécsi tanácskozás megkezdése előtt néhány órával sikerült meggyőzni iráni kollégáját, hogy támogassa a kitermelés növelését.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében.

Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg.

Jelenleg a célt jóval, 40-50 százalékkal meghaladó mértékben teljesítik,

azaz a kiindulási, 2016. októberi szinthez képest napi 2,8 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki.

Hálid al-Falih arra figyelmeztetett, hogy az év második felében a világ akár 1,8 millió hordós hiánnyal szembesülhet.

- mondta a miniszter azokra az időkre utalva, amikor az olaj hordónkénti ára közel 150 dollár volt.