Három perccel előbb ment el ebédelni, levonták a fizetéséből

2018.06.22. 12:17

Japánban egy közalkalmazottat megbüntettek, mert rendszeresen néhány perccel hamarabb ment el ebédelni. Sokba került neki ez a fegyelmezetlenség.

A japán nyugati oldalán fekvő Kobe városában, a helyi vízművek egyik 64 esztendős alkalmazottjának azt rótták fel, hogy többször, 3 perccel korábban kezdte meg a számára kijelölt ebédidőt. Pontosan megszámolták, hogy két hónap alatt 26 alkalommal követett el ilyen kihágást.A hivatal vezetői külön videokonferenciát tartottak, amelyben mélységesen sajnálatosnak nevezték a férfi eljárását, s gyakorlatilag nyilvánosan megszégyenítették. Mindenkinek felhívták a figyelmét arra, hogy az ebédidő pontosan déli 12-től 13 óráig tart, egy perccel sem kezdődhet el előbb és nem is fejeződhet be később! Szerintük a férfi megsértette a közalkalmazottakról szóló törvény azon előírását, amely szerint a munkavállalóknak a teljes munkaidőben a munkájukra kell koncentrálniuk. Pontosan kiszámolták, hogy összesen mennyi időt töltött távol a munkahelyétől, és levonták félnapi fizetését.

Folyik a termelés egy japán mikroprocesszorgyárbanForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az eset nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy a távol-keleti ország parlamentje havi 100 órában maximálta a túlórák számát, amit a munkavállalók a rendes munkaidejükön felül teljesíthetnek. Az új szabályozást az tette szükségessé, hogy rengeteg japán alkalmazott iszonyatosan túlterhelt a rájuk kényszerített túlmunka miatt. Nemrégiben az egyik nagy reklámügynökség 24 éves munkatársa öngyilkosságot követett el, mert havonta több mint 100 órányi túlmunkát kellett teljesítenie.

A japán kormány szerint egyébként minden ötödik honfitársuk életveszélyben van a túlzott munkaterhelés miatt.

A vízügyi alkalmazott ügyére reagálva viszont sokan felteszik a kérdést, mi van azokkal, akik munkaidőben kimennek dohányozni, illetve mit gondoljanak a parlamenti padsorokban alvó képviselőkről? Kobe városában nemrégiben egyébként egy másik alkalmazottat felfüggesztettek az állásából, mert fél év alatt 55 órát hiányzott a munkahelyéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK