A Google születése: a cég, amely átalakította az internetes keresést

2018.07.02. 13:59

A Szilícium-völgyben komoly vita volt kibontakozóban 2004 augusztusában. A befektetők nem tudtak dülőre jutni azzal kapcsolatban, hogy a tőzsdére vonuló Google mennyit ér. Az Apple egyik társalapítója, Stephen Wozniak például kijelentette, hogy nem fog vásárolni az eredetileg 85 dollárra beárazott Google-részvényekből. Három évvel később a Google árfolyama már 600 dollár fölött volt, de néhányan még akkor sem hittek a vállalatban. 

A keresőmotorok 1995 előtt kulcsszavakat tartalmazó adatbázisok segítségével találták meg a releváns keresési eredményeket. Amikor a felhasználó rákeresett egy szóra, akkor az olyan keresőmotorok, mint az AltaVista vagy a Lycos összehasonlította a szót az adatbázisában található szavakkal. Azokat az eredményeket, amelyeket relevánsabbnak tartott, előrébb rangsorolta.

Sajnos ez az automatizált folyamat nem mindig hozta a legjobb eredményeket. Például ha a „Microsoft” névre keresett rá valaki, akkor gyakran előfordult, hogy a Microsoft termékeket áruló oldalak megelőzték az eredmények között a cég hivatalos oldalát.

A Google története 1995-ben kezdődött a Stanford egyetemen. Larry Page éppen alapszakos tanulmányait fejezte be, és mesterszakra szeretett volna jelentkezni a neves Stanford egyetemre, ahol az egyik ottani diákot, Sergey Brint jelölték ki mellé idegenvezetőnek. Gyakorlatilag semmiben nem értettek egyet, és sokat vitatkoztak még azután is, hogy Page-et végül felvették az egyetemre.

Sergey Brin és Larry PageForrás: AFP/John Macdougall

Amikor Larry megkezdte tanulmányait, Terry Winogradot választotta ki tanácsadójának, majd elkezdett témát keresni a doktorijához. Sok ötlete volt, viszont folyamatosan az internet világához kanyarodtak vissza gondolatai. De ekkor még szó sem volt az internetes keresés egyszerűsítéséről. A Stanfordról ebben az időben egymás után kerültek ki a cégalapítók és az úttörők, sokuk már nagyon fiatalon milliomos volt,

de Page-et inkább a világháló matematikai oldala foglalkoztatta, nem pedig a pénzkeresés.

Brin és Page ellentéteiket félrerakva közös munkába kezdtek, majd hosszas kutatás után megalkották az első keresőmonitorjukat, a Backrubot, amelyet később átneveztek Google-re. Azt tűzték ki célul, hogy rendszerezik a világon fellelhető összes információt, és elérhetővé, használhatóvá teszik mindenki számára.

IllusztrációForrás: Getty Images/2005 Getty Images/David Paul Morris

A következő néhány évben nem csupán az egyetemi világ képviselői figyeltek fel a Google-re, hanem a Szilícium-völgy befektetői is. Andy Bechtolsheim, a Sun társalapítója 1998-ban 100 ezer dollárról szóló csekket állított ki Brin és Page számára, a Google pedig hivatalosan is megszületett.

 A frissen céggé váló Google alapítói végre kiköltözhettek a kollégiumi szobájukból, és egy garázst béreltek Kaliforniában, ahol berendezték az irodájukat. Érdekesség, hogy a garázs tulajdonosa Susan Wojcicki, a YouTube későbbi vezérigazgatója volt. A Google viszont semmit sem csinált a hagyományos módon. 1998-ban megjelent az első „Doodle”, amely arról tájékoztatta a keresőmotor felhasználóit, hogy a teljes vállalat a Burning Man fesztiválon bulizik.

IllusztrációForrás: Getty Images/2004 Getty Images/Chris Hondros

A Google hihetetlen gyorsan növekedett, és egyre több alkalmazottjuk lett, végül kinőtték a garázst, és átköltöztek a cégnek jelenleg otthont adó „Googleplex”-be. A céget 2004-ben vitték tőzsdére. Akkoriban 27 milliárd dollárt ért a vállalat, de a befektetők többsége szerint túlértékelt volt. Többen, köztük az Apple társalapítója, Stephen Wozniak kijelentették, hogy ők biztosan nem vesznek azokból a részvényekből. Hat évvel később a Google piaci értéke már elérte a 140 milliárd dollárt. Ma a vállalat már nemcsak a keresőmotorjáról híres, hanem telefonokat és önvezető autókat gyárt, valamint okoskütyüjeivel a nyugati világ legtöbb otthonában is jelen van.