Mesterséges intelligencia válogatja ki a kicsi cégek közül a jövő nagyjait

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Architects meeting at computer in office.
Vágólapra másolva!
A svéd EQT Ventures kockázatitőke-társaság mesterséges intelligencia alkalmazásával igyekszik befektetéseit minél hatékonyabbá tenni. Speciális szoftverük gépi adatbányászattal segít kiválasztani, hogy melyek lehetnek azok a startupok, amelyek ma még teljes mértékben ismeretlenek ugyan, ám hamarosan akár világszerte ismertté válhatnak. Vagyis jó befektetési lehetőséget kínálnak.
Vágólapra másolva!

Érdekes példa a német AnyDesk startup cégé, amely egy szép napon e-mailt kapott a stockholmi székhelyű EQT Venturestől. A levélben azt állt: hajlandók lennének tőkét fektetni a cégbe, miután ígéretesnek látják a jövőjét. Az AnyDeskbe végül 7,6 millió dollárt fektettek be a svédek - olvasható a Fast Company cikkében.

Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Az EQT Ventures két éve hozott létre kockázatitőke-alapot, amely 650 millió dollár felett rendelkezik.

Ám ezt az összeget nem a szokásos módon gyűjtötték össze, például különböző pénzintézetektől, hanem üzleti partnereik valamennyien olyan európai tech-cégek alapítói vagy magas beosztású menedzserei, mint a Spotify, a Huddle vagy a Rebtel.

Motherbrain névre keresztelt szoftverükkel gépi adatbányászatot hajtanak végre a megfigyelés alatt álló startupok között.

E mesterséges intelligencia révén kiválasztják közülük azokat, amelyekben lehet fantázia befektetési szempontból.

Több millió, teljesen ismeretlen, feltörekvő cég működik a piacon, amelyeket a hagyományos módszerekkel lehetetlen lenne egyenként átvizsgálni. Ma már azonban a legfrissebb it-technológiák, adathalmazok és algoritmusok segítségével lehetséges kiválasztani közülük azokat, amelyek a legjobb befektetési lehetőséget kínálják. Ezt a módszert hívják adatvezérelt befektetésnek.