Az Africanews beszámolója szerint, Elefántcsontpart bejelentette, hogy 2022-re 1 millió tonnára emeli a helyben megőrölt kakaóbab mennyiségét.

A bejelentésnek azért van nagy jelentősége, mert a kakaótermesztés szempontjából a világ egyik legfontosabb országa, gyorsabbá és olcsóbbá is teheti a nyers kakaóbab szállítását a feldolgozás számára.

Helyben eddig nagyon drága volt

Ahogy az Origo írt arról, a kakaótermesztés sok nehézségen ment át a közelmúltban, részben a globális termesztés kétharmadát adó Elefántcsontpart és Ghána egymás közötti vitája miatt. De alig egy éve történt az is, hogy a kakaó világpiaci árának zuhanása a padlóra küldte az elefántcsontparti gazdaságot.

Az ország exportteljesítményének mintegy 40 százalékát a kakaó kivitele adja, így az árcsökkenés hatalmas lyukakat ütött a bevételeken.

Kakaótermelő farmer szárítja a betakarított babokatForrás: AFP/Ben Langdon

További nehézséget jelentett az is, hogy a termés jelentős részét nem az országban őrlik meg és készítik elő feldolgozásra.

Elefántcsontparton ugyanis egyrészt nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás ehhez. Másrészt, az ország gazdaságát sújtó recesszió következtében, a kormánynak oly mértékig kellett emelni az energia árát, hogy a piacon meghatározó pozícióban lévő vállalatoknak, olcsóbb a szomszédos országokban őröltetni, mint helyben.

Ez azonban most megváltozhat, miután a kormány egyezségre jutott a legnagyobb multinacionális cégekkel a kapacitások bővítésében és az éves őrlési mennyiség fokozatos növelésében.

Kakaófa Ghánában, sárga termésselForrás: AFP/Issouf Sanogo

Szinte teljes egyetértés

A multinacionális kakaókereskedő és -őrlő vállalatokat tömörítő iparági ernyőszervezet, a Gepex azt mondta, szinte valamennyi táraság a megállapodás aláírása mellett döntött.

A Kávé és Kakaótanácsnál pedig úgy nyilatkoztak, a szektorban működő vállalatok megfelelő kormányzati garanciákat és pénzügyi támogatást kapnak ahhoz, hogy kapacitásaikat növeljék.

Sőt, körvonalazódni látszik egy megállapodás arról – miután az energiaárak normalizálódtak –, hogy

a cégeket kompenzálják a korábban drasztikus mértékben megnövekedett áramköltségeik miatt.

A villamos energia költségei az egyik legfontosabb ellenérvnek számítottak a helybeni feldolgozás ellen. De tovább növelte az ottani feldolgozáshoz köthető kiadásokat az, hogy a szükséges berendezéseket – és gyakran a hozzáértő személyzetet is – más országokból kellett „importálni".

A Cargill, az Olam és a Barry Callebaut – a legnagyobb cégek – már 2017-ben beleegyeztek abban, hogy külön-külön, 7,5 százalékkal megnövelik az őrölt mennyiséget, ha kormányzati garanciákat kapnak tevékenységükre.

Exportszállítmánnyal dolgozó elefántcsontparti munkás: a termés nagy részét külföldön őrlik és készítik elő gyártásraForrás: AFP/Kambou Sia

Az országban a telepített kapacitás évente 712 ezer tonna kakaóbab őrlését teszi lehetővé, ez az éves termésmennyiségnek kevéssel több, mint a fele. Ezt 2022-re 1 millió tonnára növelnék.

Egy kormányzati hivatal jelenetéséből kiderül, a kakaó nem csak gazdasági, hanem társadalmi szempontból is nagyon fontos az országban.

Termesztésében mintegy 600 ezer vállalkozó vesz részt, akik munkája 6 millió ember megélhetéséhez járul hozzá.