A kormány továbbra is kiemelt feladatának tartja, hogy hatékonyan segítse a magyar vállalkozások versenyképességének erősítését - mondta a pénzügyminiszter a Versenyképességi Tanács ülésén. Varga Mihály azt is bejelentette, hogy Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében új program indul, amely segít a munkanélkülieknek újból elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Varga Mihály pénzügyminiszter ismertetése szerint, a tanács a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatait vitatta meg a versenyképesség erősítésére és a magyarországi idegennyelv-tanulás hatékonyságának javításával is foglalkoztak. A tanács emellett két további javaslatot tárgyal meg. Az egyik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a másik pedig a jegybank javaslata, majd a három dokumentum alapján állítja össze július 10-e után a tanács saját javaslatcsomagját, amelyet a kormánynak nyújt be.

Varga Mihály bejelentette, hogy idén augusztus végén Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a munkanélküliséggel leginkább sújtott két megyében programot indítanak, hogy az inaktívak, a közfoglalkoztatásban lévők foglalkoztatását, a munkaerőpiacra való újbóli belépését elősegítsék.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, hogy a javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére készítették el a kamara szakértői, mintegy 1600 vállalkozást kérdeztek meg, és a programba beépítették a területi kamarák észrevételeit is.

Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén a PénzügyminisztériumbanForrás: MTI/Mohai Balázs

Az MKIK elnöke hangsúlyozta, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen az átgondolt és fegyelmezett gazdaságpolitika, a gazdasági alrendszerek megfelelő működése, a hatékony állam kiépítése, a költségvetési fegyelem fenntartása, a csökkenő adóék, a termelékenység javulása, a szakképzett munkaerő, valamint a folyamatos alkalmazkodás a változó világgazdasághoz.
A cafeteriára vonatkozó kérdésekre válaszolva Parragh László rámutatott, hogy a mostani bizonyos tekintetben bonyolult rendszer, több mint tíz elemet tartalmaz és ezt mindenképpen egyszerűsíteni kell. Ráadásul a cafeteria jelenlegi rendszere kettős pénzrendszert jelent, amely káros egy gazdaságban. Gondnak nevezte azt is, hogy az állami és magánszférában eltérnek a cafeteria keretösszegei, valamint a kisebb cégek jó része nem alkalmazza ezt a juttatást, így versenyhátrányba kerülnek.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László az MKIK elnökeForrás: MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály a kérdésre válaszolva kiemelte, hogy két szempontot tartott szem előtt a kormány. Az egyik, hogy ne csökkenjen a munkavállalóknak adható kedvezmény keretösszege, a másik pedig, hogy ne növekedjen a munkáltató terhe. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a javaslatokról a szociális partnerekkel egyeztetni fognak,

de a kormány azt szeretné, ha a cafeteriára vonatkozó változtatásoknál a SZÉP-kártyához kötődő szolgáltatásokra fókuszálnának a jövőben.

Arra a kérdésre, hogy a friss inflációs jelentésben a kormányzati prognózisban szereplőnél alacsonyabb GDP-növekedést vár a jegybank, Varga Mihály elmondta, hogy alapos tervezést hajtottak végre a tárcánál. Az elmúlt években az elemzők prognózisai mindig szerényebbek voltak, mint a kormányé, de végül a kabinet várakozásai beigazolódtak, tette hozzá.

Varga MihályForrás: MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály reagált egy a népegészségügyi termékadó vonatkozó kérdésre és kifejtette, hogy a kormány továbbra is azt tartja szem előtt, hogy az egészséges táplálkozás minél inkább teret nyerjen az országban, és az egészségtelen termékek, így a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása visszaszoruljon.