Adócsalás miatt limitálják a filmsztárok gázsiját Kínában

Fan Bingbing
Chinese actress Fan Bingbing speaks to reporters during an event promoting the movie A Chinese Tall Story in Shanghai, China, on Nov 23, 2005. The movie combines the elements of a classic Chinese folk novel known as 'Journey To The West' with extra-terrestrials and UFOs.
Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok szerdán bejelentették, hogy maximálják a kínai film- és tévésztárok gázsiját. Az indoklás szerint az ágazatban elharapódzott adócsalással és túlzott pénzhajhászással akarnak leszámolni – írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

Az új rendelkezés szerint a filmek és tévésorozatok színészei legfeljebb a teljes produkciós költség 40 százalékát kaphatják majd meg.

A főszereplők gázsija pedig nem haladhatja meg a teljes szereposztás költségének 70 százalékát.

A lépésre azért volt szükség, mert Kínában komoly vita alakult ki a közösségi oldalakon a hírességek csillagászati honoráriumai és az állítólagos adócsalások miatt.

Fan Ping-ping Forrás: AFP/EyePress/Hou Xiao

A hivatalos bejelentést több kormányhivatal – köztük a propagandahivatal, a kulturális és idegenforgalmi minisztérium, valamint a rádió, televízió és film szabályozásával foglalkozó hivatal – közös közleményében hozták nyilvánosságra.

Ez nem indokolja konkrétan a hírességek elleni fellépést, csupán arról ír, hogy szükségessé vált a beavatkozás a színészek csillagászati gázsija, az adóelkerülés és más problémák miatt,

ezek ugyanis "rombolóan hatnak a film- és tévéiparra, és pénzhajhászáshoz vezetnek". A kártékony hatások között sorolták még, hogy a fiatalok vakon követik a hírességeket és csorbulnak a társadalmi értékek.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Yan daming - Imaginechina/Yan Daming

Májusban egy kínai tévés műsorvezető, Cuj Jung-jüan állt elő azzal, hogy a sztárok valójában két szerződést kötnek, úgynevezett "jin és jang szerződést", egy nagyobb és egy kisebb összegről, és a hatóságoknak csak a kisebb összegű szerződést vallják be, hogy kevesebbet adózzanak.

Mivel nem sokkal korábban Cuj nyilvánosságra hozta, hogy Kína egyik legnépszerűbb színésznője, Fan Ping-ping 1,6 millió dolláros (454 millió forintos) szerződést írt alá, sokan úgy vélték, hogy a kettős árazással a sztárra utalt.

A stúdió, amely Fant alkalmazta, visszautasította a gyanúsítást, és jogi lépéseket helyezett kilátásba a "rágalmazás" miatt.

Június elején azonban a kínai hatóságok az interneten megjelent online gyanúsítások alapján "bizonyos tévé- és filmsztároknál adóvizsgálatot kezdtek.