Nincs nálam pénz, ez már kevés lesz a mai gyerekeknél

2018.07.02. 19:44

Bő tíz évvel ezelőtt még kétszerannyian fizettek készpénzzel, mint bankkártyával. A mai gyerekeket már nem lehet azzal az indokkal lerázni, hogy „nem veszek, mert nincs nálam pénz", hiszen ott a bankkártya. Nemcsak ezt tudják a gyerekek, hanem azt is, hogy miért biztonságosabb a kártyás fizetés a készpénzesnél – legalábbis azok a gyerekek, akik részt vettek a K&H Bank Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőjében.

2015 eleje óta háromszorosára nőtt az érintéses vásárlások aránya és a teljes kártyával bonyolított forgalmat nézve is töretlen a fejlődés. Jelenleg csak az elfogadóhelyek száma fékezi a további növekedést. A K&H Bank szerint néhány éven belül a bankkártya, illetve a mobilos fizetés átveheti a vezető szerepet a készpénztől, hiszen az utóbbi sokkal dinamikusabban fejlődik.

Hogyan lehet egy gyerekkel megértetni a virtuális pénz fogalmát? Hogyan lehet megtakarításra ösztönözni, amikor a pénz nem otthon gyűlik, hanem csak egy szám az sms-ben?

A digitális kor gyerekei beleszülettek ebbe, nekik természetes, hogy anya/apa kártyával fizet.

A gyerekek jól értik a bankkártya működését, ha a szülők beavatják őket a részletekbeForrás: K&H Bank

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői a következő tippeket adják a szülőknek, hogy segítsék gyereküket a láthatatlan pénz fogalmának megértésében:

  • járjunk együtt vásárolni: akár az egyenlegünket is megmutathatjuk a telefonon (persze azzal a kéréssel, hogy másnap ne mondja el mindenkinek az iskolában)
  • nyissunk nekik is bankszámlát, ahová betehetik a saját pénzüket, amikor pedig valamit vennének, kiveszik – így megértik, hogy a banknak nem odaajándékozzuk a pénzünket, hanem csak ott tartjuk, bármikor hozzáférünk.
  • soha ne mondd azt a gyereknek, hogy erre nincs pénzünk, mondjuk inkább azt, hogy nem akarunk erre pénzt kiadni, vagy nem erre fogjuk elkölteni a pénzünket.
  • a nagyobb gyereket vigyük magunkkal a bankba is és avassuk be, mit intézünk, hogyan és miért
  • soha ne vigyük magunkkal a gyereket „shoppingolni", ne tanulja el, hogy a vásárlás puszta időtöltés is lehet

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa.

A verseny indulásától kezdve a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2018-ban immár 8113 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 608 településről 1106 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 38.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett.