Bezzeg a mi időnkben - melyik generációnak volt a legnehezebb dolga?

Happy girlfriends Arts Culture and Entertainment Social Gathering Holiday After Work Only Women Girls Teenage Girls Young Women Group Of People Community Celebration Drunk Youth Culture Young Adult Smiling Laughing Singing Talking Embracing Holding Gossip
Three girls holding and laughing loud on a rooftop party.
Vágólapra másolva!
Az ezredfordulós generációról mindenkinek megvan a véleménye. A MarketWatch statisztikákkal próbálta most lezárni az évtizedes vitát és különböző szempontok alapján hasonlította össze a babyboomereket és az X generációt. Vajon az ezredfordulósok lusták vagy csak balszerencsések? Most kiderül.
Vágólapra másolva!

A Market Watch összehasonlította az ezredfordulósokat (1980 után születettek), a babyboomereket (1946-1964) és az X generációt (1965-1980), hogy kiderüljön, valójában kinek volt a legkönnyebb és kinek a legnehezebb dolga. Kezdésnek a lakhatást és az ahhoz kapcsolodó költségeket nézték meg.

Ebből kiderül, hogy a a 40-es és 50-es években az albérlet kevesebb mint 500 dollárba került havonta, míg az X generációnak már 866 dollárt kellett fizetnie. Ennél még rosszabb a helyzet ma, hiszen a MarketWatch szerint 2017 novemberében az albérletek átlagos ára 1358 dollár volt az Egyesült Államokban.

Forrás: Market Watch

Az Apartment List szerint az olyan kevésbé frekventált helyeken, mint Kansas már 560 dollárból is lehet egyszobás apartmant bérelni, viszont a felkapottabb városokban, például San Franciscóban már 2500 dollárt kell fizetni ugyanezért.

Az ingatlanok értéke is sokat változott az évek alatt. Régen gyakran mondták, hogy nem érdemes albérletre költeni a pénzt, inkább ingatlant kell venni. Ez viszont nem annyira egyszerű, mint volt néhány évtizeddel korábban.

Az ingatlanok árának növekedése miatt már komoly nehézségeket okozhat az előleg kifizetése is.

A Zillow weboldal szerint az Egyesült Államokban 2017-ben az amerikai otthonok medián értéke 205 ezer dollár volt. Ez 39 százalékos növekedés ahhoz képest, amit a babybooerek fizettek a 80-as években.

Forrás: Market Watch

Azoknak a fiataloknak sem könnyű a helyzete, akik egyetemre szeretnének járni, pedig a jó munkahelyhez manapság gyakorlatilag elengedhetetlen a diploma. Az Egyesült Államokban jelenleg 1,5 ezer milliárd dollárnyi diákhitelt halmozott fel 44 millió egyetemista. Nem is csoda, hogy egyre kevesebben tudják kölcsön nélkül kifizetni a tandíjat.

Forrás: Market Watch

A számok magukért beszélnek, a tandíjak pedig folyamatosan nőnek. Az ezredfordulósok születése és az egyetemi tanulmányaik befejezése között 213 százalékkal nőtt a diploma ára. A magánegyetemek diákjainak kicsit jobb volt a helyzetük, az ő esetükben "csak" 129 százalékos drágulásról beszélhetünk.

Ugyan nehéz statisztikákat találni, de a meglévőkből kiderül, hogy az idősebb generációknak lényegesen kevesebbe került az egyetemi diploma megszerzése.

Forrás: Market Watch

Az ezredfordulósoknak tehát jelentősen drágult az élete, de ez azt is jelenti, hogy sokkal több pénzt keresnek? Nos, a számok alapján hiába nőtt a keresetük, ez mégsem fedezi a megélhetés drágulását. A táblázatból kivehető, hogy 1970 óta 67 százalékkal nőttek a fizetések, de ez nem arányos azzal, amilyen mértékben drágult a megélhetés.